Szilvás lepény recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
A teljesen beérett szilva igen zamatos, lédús, így nem csoda, hogy olyan fejedelmi süteményeket készíthetünk belőle, mint az alábbi lepény.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához:
- 5 evőkanál olaj
- 0.5 kiskanál só
- 1.7 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 4 evőkanál cukor
- 35 dkg liszt
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 db tojás, ízlés szerint
- vaj a tepsi kikenéséhez
A tetejére:
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- 1.5 kg szilva
- 5 dkg mandulaforgács
- 3 evőkanál cukor a beszóráshoz
- 0.5 kiskanál fahéj a beszóráshoz
Elkészítés
A kelt tésztához az olajat, a sót és a lisztet tálba tesszük. A tejet az élesztővel, a cukorral, a vaníliás cukorral és ízlés szerint 1 tojással elkeverjük, és a liszthez öntjük.
A hozzávalókat kézi mixer dagasztókarjával vagy robotgépben nyújtható tésztává gyúrjuk. Ezután rövid ideig még kézzel dagasztjuk, cipót formálunk belőle, és szobahőmérsékleten, letakarva körülbelül 30 percig kelesztjük. A sütőt 220 °C-ra (légkeveréses sütő 200 °C, gázsütő 4–5-ös fokozat) előmelegítjük.
Kikenjük a tepsit, vagy sütőpapírral kibéleljük. Ha nem mély tepsiben sütjük a tésztát, a papír szélét behajtva peremet formálunk, hogy a sütés közben keletkező gyümölcslé ne tudjon kifolyni. Kinyújtjuk a tésztát a tepsiben, és villával megszurkáljuk. Rászórjuk a zsemlemorzsát, és még 15 percig kelesztjük.
Közben megmossuk a szilvát, lecsepegtetjük, hosszában kettévágjuk, és kivesszük a magját. A fél gyümölcsöket is kettévágjuk, majd szorosan egymás mellé, tetőcserépszerűen a tésztára rakjuk a negyedeket, és rászórjuk a mandulaforgácsot. Még egy rövid ideig kelesztjük a tésztát.
Az előmelegített sütőben 25–35 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és azonnal megszórjuk a cukorral és a fahéjjal.
Tipp:
Ha jobban szeretjük, mandulaforgács helyett fahéjjal ízesített zsemlemorzsát is szórhatunk a szilvás lepény tetejére.