Szilvás lepény recept

Szilvás lepény
3 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
4537

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A teljesen beérett szilva igen zamatos, lédús, így nem csoda, hogy olyan fejedelmi süteményeket készíthetünk belőle, mint az alábbi lepény.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 5 evőkanál olaj
  • 0.5 kiskanál só
  • 1.7 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 4 evőkanál cukor
  • 35 dkg liszt
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 db tojás, ízlés szerint
  • vaj a tepsi kikenéséhez

A tetejére:

  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1.5 kg szilva
  • 5 dkg mandulaforgács
  • 3 evőkanál cukor a beszóráshoz
  • 0.5 kiskanál fahéj a beszóráshoz

Elkészítés

A kelt tésztához az olajat, a sót és a lisztet tálba tesszük. A tejet az élesztővel, a cukorral, a vaníliás cukorral és ízlés szerint 1 tojással elkeverjük, és a liszthez öntjük.

A hozzávalókat kézi mixer dagasztókarjával vagy robotgépben nyújtható tésztává gyúrjuk. Ezután rövid ideig még kézzel dagasztjuk, cipót formálunk belőle, és szobahőmérsékleten, letakarva körülbelül 30 percig kelesztjük. A sütőt 220 °C-ra (légkeveréses sütő 200 °C, gázsütő 4–5-ös fokozat) előmelegítjük.

Kikenjük a tepsit, vagy sütőpapírral kibéleljük. Ha nem mély tepsiben sütjük a tésztát, a papír szélét behajtva peremet formálunk, hogy a sütés közben keletkező gyümölcslé ne tudjon kifolyni. Kinyújtjuk a tésztát a tepsiben, és villával megszurkáljuk. Rászórjuk a zsemlemorzsát, és még 15 percig kelesztjük.

Közben megmossuk a szilvát, lecsepegtetjük, hosszában kettévágjuk, és kivesszük a magját. A fél gyümölcsöket is kettévágjuk, majd szorosan egymás mellé, tetőcserépszerűen a tésztára rakjuk a negyedeket, és rászórjuk a mandulaforgácsot. Még egy rövid ideig kelesztjük a tésztát.

Az előmelegített sütőben 25–35 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és azonnal megszórjuk a cukorral és a fahéjjal.

Tipp:

Ha jobban szeretjük, mandulaforgács helyett fahéjjal ízesített zsemlemorzsát is szórhatunk a szilvás lepény tetejére.


Szilvás lepény

Szilvás lepény

A teljesen beérett szilva igen zamatos, lédús, így nem csoda, hogy olyan fejedelmi süteményeket készíthetünk belőle, mint az alábbi lepény.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés