Szilvás pite recept

Szilvás pite
4.5 10

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
20285

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nagyanyám receptje alapján készítettem a tésztát. Mindenki nagyon szereti a családban, és szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető, így szilvával is. Könnyű elkészíteni és elronthatatlan.

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 2 ek tejföl
  • 2 db egész tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 csipetnyi só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 4 dl langyos tej
  • 50 dkg szilva
  • 6 ek őrölt fahéj
  • (amennyiben szükséges, tetszés szerint cukor)

Elkészítés

Egy 3 literes fazékban készítsük a tésztát, mert ebben jól ki tudjuk keleszteni. A tojásokat a cukorral, a tejföllel, a margarinnal és a sóval jó habosra kikeverjük. Közben a lagyos tej egy részével és kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Amikor kész az élesztő, a lisztet a tojásos masszához adjuk, majd beleöntjük a felfutott élesztőt és a maradék tejet. A tésztát jól kidolgozzuk. Nokedli lágyságú tésztát kell kapnunk. A fakanalat benne hagyva, fedővel és egy konyharuhával letakarva langyos helyen kb. fél órán át kelesztjük a tésztát. A fazéknak majdnem tele kell lennie.

Egy nagyobb tepsit kemény margarinnal kikenünk és ebben egyenletesen eloszlatjuk a tésztát. A tetejét megszórjuk kevés darált keksszel, majd egyenletesen rátesszük a kimagozott szilvát. A szilvaszemekben a mag helyére fahéjjal kikevert szilvalekvárt töltünk. Az egész tésztát megszórjuk fahéjas kristálycukorral, majd előmelegített sütőben, (gázsütő 5-6 fokozat) kb. fél óra alatt készre sütjük. Szép pirosnak tésztát kell kapjunk.

Kihűlés után szeleteljük, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!


Szilvás pite

Szilvás pite

Nagyanyám receptje alapján készítettem a tésztát. Mindenki nagyon szereti a családban, és szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető, így szilvával is. Könnyű elkészíteni és elronthatatlan.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Szilvás pite recepthez

cs.vali - 2012. augusztus 23.
Végül sikerült!
cs.vali - 2012. augusztus 23.
Sokadszorra sikerült, elfogadta a bejelölést.
cs.vali - 2012. augusztus 23.
Bejelentkeztem, jobb felső sarokban nevem kiírva, de a receptet hiába jelölöm kedvencnek, megjelenik az ablak, hogy jelentkezzek be.Valamit nem jól csinálok, vagy mi a hiba?
vajdamarta - 2012. augusztus 02.
Kedvet kaptam az elkészítéséhez, Ibikém. Érzem az ízét, az illatát. 5-ös! /Majd' 6 hét 'csend' után megint köztetek vagyok.../ Puszi: Márti