Mivel a szilva gyakran elég savanyú, általában egy szem kockacukrot teszünk a gyümölcsbe a mag helyére.
Mossuk meg a citromot, töröljük szárazra, és reszeljük le kb. a felének a héját. Csepegtessük le szitán a sovány túrót(kb. 15 perc).
Mossuk meg a szilvát, hagyjuk megszáradni, vágjuk fel az egyik oldalát, és távolítsuk el a magját. Tegyünk minden szem szilvába egy kis kockacukrot.
Tegyük a túrót egy tálba, adjuk hozzá a tojást, a sót, 1 kiskanál citromhéjat és a lisztet. Gyúrjunk belőle lágy tésztát. Lisztes kézzel formáljunk a tésztából gombócokat, a közepükbe tegyünk egy-egy szem szilvát.
Forraljunk egy nagy lábosban kb. 3 l vizet, és sózzuk meg. Tegyük bele a gombócokat, és főzzük őket alacsony hőfokon körülbelül 15 percig.
Forrósítsuk fel a vajat, és pirítsuk benne aranysárgára a zsemlemorzsát. Emeljük ki a gombócokat szűrőkanállal, s ha jól lecsöpögtek, tegyük őket tányérokra. Szórjuk rájuk a zsemlemorzsát, és adjunk hozzá porcukrot.