Szilvásgombóc recept

Szilvásgombóc
4 6

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
3598

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nálunk a családban a legkedveltebb a mákos szilvás gombóc, de készítem pirított zsemlemorzsával, illetve pirított búzadarával is. Zsemlemorzsával, csak akkor, ha van otthon saját készítésű zsemlemorzsám.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 kg burgonya
  • pici só
  • 2 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál zsír (kacsa)
  • 30 dkg liszt (a burgonya lisztességétől függ)
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj, vagy margarin
  • 10 dkg búzadara, vagy zsemlemorzsa (ki hogy szereti)
  • vaníliás porcukor
  • 30 szem érett hosszú szilva
  • darált, porcukros mák

Elkészítés

A megmosott burgonyát héjában puhára főzzük, meghámozzuk, burgonyanyomón átnyomjuk, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt hozzáadjuk a zsírt, sót, a tojást, és annyi lisztet, amivel sodorható tésztát kapunk. Elég a 20 dkg liszt, ha jó lisztes maga a burgonya, ha nem akkor még gyúrjunk bele lisztet.

3 mm vastagra elsodorjuk, kb. 8 cm-es kockákra vágjuk, és beletesszük a tisztított szilvát. A mag helyére fahéjas cukrot teszünk. A csücsköket összefogva, az éleket összenyomkodva, gombócokká formáljuk.

Bő, forró sós, olajos vízben kifőzzük. Megvárjuk amíg feljön a víz tetejére, és egyet hagyjuk forrni. Pirított zsemlemorzsába, vagy pirított búzadarába forgatjuk, ha mákkal szeretnénk tálalni, akkor egy kicsit megöntözzük olvasztott vajjal, vagy margarinnal. Jó étvágyat kívánok hozzá!!


Szilvásgombóc recepthez kapcsolódó receptek

Szilvásgombóc

Szilvásgombóc

Nálunk a családban a legkedveltebb a mákos szilvás gombóc, de készítem pirított zsemlemorzsával, illetve pirított búzadarával is. Zsemlemorzsával, csak akkor, ha van otthon saját készítésű zsemlemorzsám.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Szilvásgombóc recepthez

marcsi - 2012. július 15.
en egy keves buzadarat teszek bele es akkor is nagyon finom
helena26 - 2011. szeptember 27.
Az én is pontosan így csinálom. Az én édeasanyám is pontosan így készítette. Este főzöm a krumplit és másnap csak megpuculom,lereszelem.
thumb
ibi1950 - 2011. szeptember 15.
Kedves Szalainé! Ezt a receptet én a nagyanyámtól örököltem, én is azt írtam, hogy a burgonyát kihűtjük. A tojás dolgában különösebben nem tudok érvelni, mi falusi emberek mindig tartottunk állatokat, tojás is volt bőven, így nem kellett kispórolni az ételekből.Amikor kisodorjuk a tésztát a gombóc fala egyenletesebb lesz, de mindenkinek joga másként csinálni. A tésztája puha, nem keményedik be. Üdvözlettel: ibi1950
Szalainé - 2011. szeptember 15.
Ha jó lisztes a burgonya, nem kell hozzá tojás! Még valami: egyszerűbb, ha 3-4 cm átmérőjű rudakat készítünk, késsel 1,5 cm karikákat vágunk belőle, ebbe nyomjuk a szilvát, a másik kezünkkel összesimítjuk, a többit ugyanígy. Még egy fortély! A burgonya ne legyen forró nagyon, mert akkor sok lisztet vesz fel, és kemény marad. Próbáld ki!