Szilvásgombóc

Szilvásgombóc

Nálunk a családban a legkedveltebb a mákos szilvás gombóc, de készítem pirított zsemlemorzsával, illetve pirított búzadarával is. Zsemlemorzsával, csak akkor, ha van otthon saját készítésű zsemlemorzsám.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 kg burgonya
  • pici só
  • 2 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál zsír (kacsa)
  • 30 dkg liszt (a burgonya lisztességétől függ)
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj, vagy margarin
  • 10 dkg búzadara, vagy zsemlemorzsa (ki hogy szereti)
  • vaníliás porcukor
  • 30 szem érett hosszú szilva
  • darált, porcukros mák
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A megmosott burgonyát héjában puhára főzzük, meghámozzuk, burgonyanyomón átnyomjuk, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt hozzáadjuk a zsírt, sót, a tojást, és annyi lisztet, amivel sodorható tésztát kapunk. Elég a 20 dkg liszt, ha jó lisztes maga a burgonya, ha nem akkor még gyúrjunk bele lisztet.

3 mm vastagra elsodorjuk, kb. 8 cm-es kockákra vágjuk, és beletesszük a tisztított szilvát. A mag helyére fahéjas cukrot teszünk. A csücsköket összefogva, az éleket összenyomkodva, gombócokká formáljuk.

Bő, forró sós, olajos vízben kifőzzük. Megvárjuk amíg feljön a víz tetejére, és egyet hagyjuk forrni. Pirított zsemlemorzsába, vagy pirított búzadarába forgatjuk, ha mákkal szeretnénk tálalni, akkor egy kicsit megöntözzük olvasztott vajjal, vagy margarinnal. Jó étvágyat kívánok hozzá!!