Színes bomba recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Lajos Mari – Hemző Károly konyhája ihletett e melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható, színes rakottas elkészítésére. A macera kárpótol a látványért, a színek és ízek harmóniájáért.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 3 db piros húsú kaliforniai paprika
- 3 db sárga húsú kaliforniai paprika
- 3 db zöld húsú kaliforniai paprika
- 1 db zsenge cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 12 vékony szelet csirkemell-sonka
- 12 vékony szelet trappista-karaván sajt vegyesen
- 5 dkg kéksajt vagy kecskesajt vagy juhsajt
- 0.5 csokor petrezselyemzöld
- só
- olaj
Az öntethez:
- 2 db tojás
- 1 dl sűrű tejföl
- 0.5 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál rizsliszt
- só, bors
- szerecsendió
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Megmossuk a zöldségeket. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A paprikákat egészben belehelyezzük, kb. 30 percig, puhulásig sütjük, közben kétszer megforgatjuk. Míg sül, a cukkinit hájastól keresztben-hosszában vékonyan felvágjuk, kicsit besózzuk. A megsült paprikát fedővel ellátott tálba helyezzük, negyed órát pihentetjük, így könnyedén lehúzzuk a héját. Négyfelé vágjuk, kicsumázzuk.
Az öntet hozzávalóit elkeverjük, sóval ízesítjük, őrölt borssal és csipetnyi szerecsendióval illatosítjuk. A cukkinit lecsepegtetjük, a vékony karikára szelt hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzátesszük a cukkinit, enyhén sózzuk, borsozzuk.
Amíg a sütő lehűl 170 fokra, kiolajozunk egy kb. 20 cm átmérőjű sütőedényt. Az alját, oldalát kibéleljük kissé egymásra csúsztatva a paprika-, majd a sonkaszeletekkel úgy, hogy a végük túllógjon a tál peremén. Beletesszük a hagymás cukkinit, megszórjuk a vágott petrezselyemmel, ráöntjük az öntet felét, rámorzsoljuk az 5 dkg aromás sajtot. Betakarjuk az egymásra csúsztatott sajtszeletekkel is, meglocsoljuk a maradék öntettel, visszahajtjuk a tál széléről lelógó paprika- és sonkavégeket.
Sütőpapírral befedve 30 percig, majd papír nélkül még 10 percig sütjük. Pár percnyi pihentetés után lapos, peremes tálra borítjuk, zöldpetrezselyemmel díszítjük, tortaszerűen szeleteljük, majd széles mosollyal bezsebeljük a sikert hálás kosztosainktól…:)