Szivárvány torta recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 140 perc
Megnézték: |
Anna unokám szülinapján nagyon hangulatosra, vidámra kerekedett ez a hatalmas, színes, csíkos torta, bár véletlenül felcseréltem a 3 világos szín sorrendjét. Ettől függetlenül nagy sikere volt, hamar elfogyott. Ilyen mennyiségben és ennyi tortaevőre elosztva egyáltalán nem volt káros a felhasznált ételfesték.
A recept hozzávalói ( személyre)
6 lapos piskótaalap:
- 12 db tojásfehérje
- 6 db tojássárgája
- 12 evőkanál liszt 5 g sütőporral elkeverve
- 12 evőkanál kristálycukor
- kék ételfesték
- zöld ételfesték
- piros ételfesték
- sárga ételfesték
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl tejföl
- 15 dkg natúr vajkrém
- 30 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 0.5 db citrom leve
- 3 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
Tetejére, oldalára:
- Smarties színes pasztillák
Elkészítés
Nagy tortaforma aljának megfelelő nagyságúra 6 körlapot vágunk ki sütőpapírból. Ha van 2 formánk és légkeveréses sütőnk, egyszerre kettesével is süthetjük.
A tojásokat óvatosan kettéválasztjuk. A fehérjéket felverjük. Amikor már keményedik, a kristálycukrot kanalanként hozzákeverjük. Ha már teljesen feloldódott a cukor és nagyon kemény a hab, akkor megfelelő az állaga. A sütőt begyújtjuk 180 fokra.
A fele habot átszedjük egy másik hasonló tálba és belekeverjük a tojássárgájákat. Gyors mozdulatokkal hozzáadunk 6 ek sütőporos lisztet és lazán beleforgatjuk. Háromfelé osztjuk. Az első részbe a lila szín eléréséhez tegyünk 10 csepp kék-, majd 2 csepp piros festéket. Ha jó a színe, simítsuk az egyik papírral bélelt formába. A másikba 20 csepp kék festéket keverünk és belesimítjuk a másik formába. 10-12 perc alatt megsütjük. A harmadik rész habba 20 csepp zöld festéket adunk, jól elkeverjük.
Amint megsült az első két adag, körbevágjuk a tésztát, kikapcsoljuk a formát, kivesszük a megsült lapokat, az egyik helyére a zöldet tesszük. E három színhez azért nem keverünk tojássárgájákat az alaptésztába, mert akkor az ugyanilyen szín eléréséhez sokkal többet kellene adagolnunk a festékből.
A félretett habhoz kíméletesen hozzákeverjük a 6 tojássárgájákat és a lisztet. A leendő piros tésztához 20 csepp piros festéket, a narancshoz 15 csepp citromsárgát, majd 5 csepp pirosat keverünk. A megadott mennyiségtől eltérhetünk, ha erősíteni szeretnénk a színt. A sárgához csak 10 csepp citromsárgát adjunk, hiszen maga a tészta már sárgás színű a tojástól. A megsült korongokról lehúzzuk a sütőpapírt, hideg vagy rácsos felületre tesszük.
Közben elkészítjük a krémet. Habosra keverjük a vajat a cukorral, majd a mascarponéval, végül a tejföllel és a habfixálóval. Frissen facsart citromlével és a vanillincukorral ízesítjük. Ezután felverjük a tejszínt, lágyan a krémhez keverjük. A lila lapot tortapapírral letakart tortatálra helyezzük. A krémmel megkenjük a lapokat, hagyunk a tetejére és az oldalára is. Összeállítjuk a színeket. A lila után a sorrend: kék, zöld, sárga, narancs, piros. Színes pasztillákkal díszítjük a tetejét, oldalát, pár órára hűtőszekrénybe tesszük.
Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta