Szivárvány torta recept

Szivárvány torta
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

140 perc

Megnézték:
2536

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Anna unokám szülinapján nagyon hangulatosra, vidámra kerekedett ez a hatalmas, színes, csíkos torta, bár véletlenül felcseréltem a 3 világos szín sorrendjét. Ettől függetlenül nagy sikere volt, hamar elfogyott. Ilyen mennyiségben és ennyi tortaevőre elosztva egyáltalán nem volt káros a felhasznált ételfesték.

16 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

6 lapos piskótaalap:

  • 12 db tojásfehérje
  • 6 db tojássárgája
  • 12 evőkanál liszt 5 g sütőporral elkeverve
  • 12 evőkanál kristálycukor
  • kék ételfesték
  • zöld ételfesték
  • piros ételfesték
  • sárga ételfesték

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg natúr vajkrém
  • 30 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 db citrom leve
  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló

Tetejére, oldalára:

  • Smarties színes pasztillák

Elkészítés

Nagy tortaforma aljának megfelelő nagyságúra 6 körlapot vágunk ki sütőpapírból. Ha van 2 formánk és légkeveréses sütőnk, egyszerre kettesével is süthetjük.

A tojásokat óvatosan kettéválasztjuk. A fehérjéket felverjük. Amikor már keményedik, a kristálycukrot kanalanként hozzákeverjük. Ha már teljesen feloldódott a cukor és nagyon kemény a hab, akkor megfelelő az állaga. A sütőt begyújtjuk 180 fokra.

A fele habot átszedjük egy másik hasonló tálba és belekeverjük a tojássárgájákat. Gyors mozdulatokkal hozzáadunk 6 ek sütőporos lisztet és lazán beleforgatjuk. Háromfelé osztjuk. Az első részbe a lila szín eléréséhez tegyünk 10 csepp kék-, majd 2 csepp piros festéket. Ha jó a színe, simítsuk az egyik papírral bélelt formába. A másikba 20 csepp kék festéket keverünk és belesimítjuk a másik formába. 10-12 perc alatt megsütjük. A harmadik rész habba 20 csepp zöld festéket adunk, jól elkeverjük.

Amint megsült az első két adag, körbevágjuk a tésztát, kikapcsoljuk a formát, kivesszük a megsült lapokat, az egyik helyére a zöldet tesszük. E három színhez azért nem keverünk tojássárgájákat az alaptésztába, mert akkor az ugyanilyen szín eléréséhez sokkal többet kellene adagolnunk a festékből.

A félretett habhoz kíméletesen hozzákeverjük a 6 tojássárgájákat és a lisztet. A leendő piros tésztához 20 csepp piros festéket, a narancshoz 15 csepp citromsárgát, majd 5 csepp pirosat keverünk. A megadott mennyiségtől eltérhetünk, ha erősíteni szeretnénk a színt. A sárgához csak 10 csepp citromsárgát adjunk, hiszen maga a tészta már sárgás színű a tojástól. A megsült korongokról lehúzzuk a sütőpapírt, hideg vagy rácsos felületre tesszük.

Közben elkészítjük a krémet. Habosra keverjük a vajat a cukorral, majd a mascarponéval, végül a tejföllel és a habfixálóval. Frissen facsart citromlével és a vanillincukorral ízesítjük. Ezután felverjük a tejszínt, lágyan a krémhez keverjük. A lila lapot tortapapírral letakart tortatálra helyezzük. A krémmel megkenjük a lapokat, hagyunk a tetejére és az oldalára is. Összeállítjuk a színeket. A lila után a sorrend: kék, zöld, sárga, narancs, piros. Színes pasztillákkal díszítjük a tetejét, oldalát, pár órára hűtőszekrénybe tesszük.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Szivárvány torta recepthez kapcsolódó receptek

Szivárvány torta

Szivárvány torta

Anna unokám szülinapján nagyon hangulatosra, vidámra kerekedett ez a hatalmas, színes, csíkos torta, bár véletlenül felcseréltem a 3 világos szín sorrendjét. Ettől függetlenül nagy sikere volt, hamar elfogyott. Ilyen mennyiségben és ennyi…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés