Szívbarát lasagne recept

Szívbarát lasagne

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
3079

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A lasagnéban általában sok a zsiradék, főleg ha előrecsomagolva, konyhakészen vesszük. Ehhez az egészséges változathoz bőséges mennyiségű friss zöldségből és sovány darált húsból készítjük az ízletes tölteléket. Ropogós zöldsalátával tálaljuk.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 4 db sárgarépa megtisztítva, apróra vágva
  • 2 db zellerszár apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 35 dkg sovány darált marhahús
  • 15 dkg zárt kalapú csiperkegomba apróra vágva
  • 3 dl marhahúsalaplé (csontlé)
  • 1.5 dl száraz vörösbor vagy ennyivel több alaplé
  • 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 2 mokkáskanál sűrített paradicsom
  • 1 mokkáskanál szárított oregánó (szurokfű) vagy zöldfűszerkeverék
  • 3 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemzöld
  • 10 száraz nem előfőzött lasagne- tészta
  • 5 dkg érett cheddar sajt lereszelve

A fehér szószhoz:

  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 6 dl feles tej (1, 5% zsírtartalmú)
  • 1 csipetnyi frissen őrölt szerecsendió

Elkészítés

Lábasban, kis lángon forrósítsunk olajat. Pirítsuk a vöröshagymát 5 percig, majd a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát további 5 percig.

A lángot vegyük valamivel nagyobbra, és tegyük a lábasba a darált húst. Fakanállal kavargatva, szétnyomkodva pirítsuk, amíg szép barnára és omlósra nem sül. Adjuk hozzá a gombát, süssük 1 percig, majd tegyük a lábasba az alaplét, a bort, a darabolt és a sűrített paradicsomot, valamint a szárított fűszereket is. Forraljuk föl, majd kis lángon, fedő alatt, időnként megkeverve főzzük 1/2 órán keresztül. Adjuk hozzá a petrezselymet, és ízesítsük.

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat). A fehér szósz elkészítéséhez keverjünk a kukoricakeményítőből egy kevés tej hozzáadásával sima pépet. A maradék tejet forraljuk föl, majd egy részét csorgassuk a kukoricakeményítős pépre, miközben kavargatjuk. Tegyük át a pépet a forralólábasban lévő tejbe. Forraljuk föl, kavargassuk, amíg besűrűsödik, majd kis lángon melegítsük még 2 percig. Adjuk hozzá a szerecsendiót, dolgozzuk össze vele, és ízesítsük tetszés szerint.

A húsos-zöldséges-paradicsomos töltelék felét terítsük szét egy 3 literes hőálló tál vagy magas falú tepsi alján. Rakjunk rá egy lasagne tésztát, arra terítsük rá a töltelék másik felét, és borítsuk le egy újabb tésztalappal. Erre öntsük rá a fehér szószt, hogy a lasagnét teljesen befedje. Szórjuk meg a reszelt sajttal.

Tegyük a tálat vagy magas tepsit egy lapos tepsire, és tegyük a sütőbe 40–45 percre. A lasagne akkor jó, ha rotyogni kezd és a teteje megpirul. Vegyük ki a sütőből, de tálalás előtt hagyjuk 10 percig állni.

A recept tápértéke:

Adagonként: 619 kcal, 2581 kJ; 36 g fehérje; 18 g zsír, ebből 6,5 g telített; 77 g szénhidrát, ebből 22 g cukor; 6 g élelmi rost; 230 mg nátrium; 29 dkg zöldség


Szívbarát lasagne recepthez kapcsolódó receptek

Szívbarát lasagne

Szívbarát lasagne

A lasagnéban általában sok a zsiradék, főleg ha előrecsomagolva, konyhakészen vesszük. Ehhez az egészséges változathoz bőséges mennyiségű friss zöldségből és sovány darált húsból készítjük az ízletes tölteléket. Ropogós zöldsalátával…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés