Szívbarát lasagne recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 100 perc
Megnézték: |
A lasagnéban általában sok a zsiradék, főleg ha előrecsomagolva, konyhakészen vesszük. Ehhez az egészséges változathoz bőséges mennyiségű friss zöldségből és sovány darált húsból készítjük az ízletes tölteléket. Ropogós zöldsalátával tálaljuk.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 db nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 4 db sárgarépa megtisztítva, apróra vágva
- 2 db zellerszár apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 35 dkg sovány darált marhahús
- 15 dkg zárt kalapú csiperkegomba apróra vágva
- 3 dl marhahúsalaplé (csontlé)
- 1.5 dl száraz vörösbor vagy ennyivel több alaplé
- 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
- 2 mokkáskanál sűrített paradicsom
- 1 mokkáskanál szárított oregánó (szurokfű) vagy zöldfűszerkeverék
- 3 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemzöld
- 10 száraz nem előfőzött lasagne- tészta
- 5 dkg érett cheddar sajt lereszelve
A fehér szószhoz:
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 6 dl feles tej (1, 5% zsírtartalmú)
- 1 csipetnyi frissen őrölt szerecsendió
Elkészítés
Lábasban, kis lángon forrósítsunk olajat. Pirítsuk a vöröshagymát 5 percig, majd a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát további 5 percig.
A lángot vegyük valamivel nagyobbra, és tegyük a lábasba a darált húst. Fakanállal kavargatva, szétnyomkodva pirítsuk, amíg szép barnára és omlósra nem sül. Adjuk hozzá a gombát, süssük 1 percig, majd tegyük a lábasba az alaplét, a bort, a darabolt és a sűrített paradicsomot, valamint a szárított fűszereket is. Forraljuk föl, majd kis lángon, fedő alatt, időnként megkeverve főzzük 1/2 órán keresztül. Adjuk hozzá a petrezselymet, és ízesítsük.
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat). A fehér szósz elkészítéséhez keverjünk a kukoricakeményítőből egy kevés tej hozzáadásával sima pépet. A maradék tejet forraljuk föl, majd egy részét csorgassuk a kukoricakeményítős pépre, miközben kavargatjuk. Tegyük át a pépet a forralólábasban lévő tejbe. Forraljuk föl, kavargassuk, amíg besűrűsödik, majd kis lángon melegítsük még 2 percig. Adjuk hozzá a szerecsendiót, dolgozzuk össze vele, és ízesítsük tetszés szerint.
A húsos-zöldséges-paradicsomos töltelék felét terítsük szét egy 3 literes hőálló tál vagy magas falú tepsi alján. Rakjunk rá egy lasagne tésztát, arra terítsük rá a töltelék másik felét, és borítsuk le egy újabb tésztalappal. Erre öntsük rá a fehér szószt, hogy a lasagnét teljesen befedje. Szórjuk meg a reszelt sajttal.
Tegyük a tálat vagy magas tepsit egy lapos tepsire, és tegyük a sütőbe 40–45 percre. A lasagne akkor jó, ha rotyogni kezd és a teteje megpirul. Vegyük ki a sütőből, de tálalás előtt hagyjuk 10 percig állni.
A recept tápértéke:
Adagonként: 619 kcal, 2581 kJ; 36 g fehérje; 18 g zsír, ebből 6,5 g telített; 77 g szénhidrát, ebből 22 g cukor; 6 g élelmi rost; 230 mg nátrium; 29 dkg zöldség