Szőlős-diós túrógombóc bormártással - I. helyezett recept

Szőlős-diós túrógombóc bormártással - I. helyezett
4 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Mágnes Dóra

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1411

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A klasszikus túrógombóc magában is finom, de szüreti szezonban szőlővel töltve, diógrillázzsal és vaníliás bormártással igazán ínyenc fogásként tálalhatjuk.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 0.5 kg túró
  • 1 db nagyobb fürt szőlő
  • 3 db tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 5 evőkanál búzadara
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 10 dkg dió
  • 1 db citrom héja

Vaniliás bormártás hozzávalói:

  • 2 dl zamatos fehér bor
  • 3 evőkanál főzős vanília pudingpor
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 0.5 dl tejszín
  • 1 fürt szőlő

Elkészítés

A szőlőt megmossuk és leszemezzük. Egy részét beletöltjük majd a gombócokba a másik fele pedig megy a bormártásba. A túrót villával áttörjük, hogy krémes állagú legyen. A tojásos sárgáját szétválasztjuk és a fehérjét habbá verjük. A túróhoz adjuk a tojás sárgáját, cukrot, csipet sót, búzadarát, olvasztott vajat, a citrom héjat, a dió felét ledarálva és a végén nagy mozdulatokkal belekeverjük a tojások habbá vert fehérjét. A dió másik feléből készül a grillázs.

Hagyjuk pihenni 20 percet, addig felrakjuk forrni a gombócok kifőzéséhez a vizet. Vizes kézzel gombócokat formálunk és belenyomunk 1-2 szem szőlőt is. Enyhén lobógó vízbe dobjuk és miután feljöttek a felszínre még 5 percig főzzük. Vaníliás bormártással és diógrillázzsal tálaljuk.

Vaníliás bormártás készítése: A bort lábosban felforraljuk, belekeverjük a pudingport és a cukrot. Ha feloldódott, akkor hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk a szőlőszemekkel.

Dió grillázs készítése: 5 dkg vajat serpenyőben felhevítünk, megszórjuk 5 dkg cukorral. Amikor felolvad a cukor és elkezd sárgulni, akkor rászórjuk az 5 dkg durvára tört diót. Kevergetve addig pirítjuk amíg világosbarna színe lesz. Egy hideg tálra terítjük és kihűlés után a megmerevedett grillázst lapokat (tömböket) összetörjük.


Szőlős-diós túrógombóc bormártással - I. helyezett recepthez kapcsolódó receptek

Szőlős-diós túrógombóc bormártással - I. helyezett

Szőlős-diós túrógombóc bormártással - I. helyezett

A klasszikus túrógombóc magában is finom, de szüreti szezonban szőlővel töltve, diógrillázzsal és vaníliás bormártással igazán ínyenc fogásként tálalhatjuk.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Szőlős-diós túrógombóc bormártással - I. helyezett recepthez

thumb
Mágnes Dóra - 2011. november 27.
Köszönöm szépen a gratulációkat és a biztató szavakat! Gratulálok a többi nyertesnek is. :) Rengeteg finomság van még a tarsolyomban, de be kell , hogy valljam, hogy én is nagyon sok finomságos receptet tanultam az oldalról. :)
BANKIANI - 2011. november 25.
Gratulálok Neked az I. helyezéshez! Bánki Anikó.
vajdamarta - 2011. november 25.
5-ös, Dóra! Egyszerű, különleges. Gratulálok! Tölts fel minél több fotós ételedet. További sok sikert kívánok: Márti
thumb
ibi1950 - 2011. november 24.
Gratulálok mind a három győztesnek. Kívánom, hogy sokan készítsék el receptjük szerint az ételeket, és pontozzanak az ízlésüknek megfelelően.Én is így fogok eljárni. Üdvözlettel:ibi1950