Szőlős-diós túrógombóc bormártással - I. helyezett recept
Beküldő: Mágnes Dóra Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
A klasszikus túrógombóc magában is finom, de szüreti szezonban szőlővel töltve, diógrillázzsal és vaníliás bormártással igazán ínyenc fogásként tálalhatjuk.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 0.5 kg túró
- 1 db nagyobb fürt szőlő
- 3 db tojás
- 5 evőkanál cukor
- só
- 3 dkg olvasztott vaj
- 5 evőkanál búzadara
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- 10 dkg dió
- 1 db citrom héja
Vaniliás bormártás hozzávalói:
- 2 dl zamatos fehér bor
- 3 evőkanál főzős vanília pudingpor
- 5 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 0.5 dl tejszín
- 1 fürt szőlő
Elkészítés
A szőlőt megmossuk és leszemezzük. Egy részét beletöltjük majd a gombócokba a másik fele pedig megy a bormártásba. A túrót villával áttörjük, hogy krémes állagú legyen. A tojásos sárgáját szétválasztjuk és a fehérjét habbá verjük. A túróhoz adjuk a tojás sárgáját, cukrot, csipet sót, búzadarát, olvasztott vajat, a citrom héjat, a dió felét ledarálva és a végén nagy mozdulatokkal belekeverjük a tojások habbá vert fehérjét. A dió másik feléből készül a grillázs.
Hagyjuk pihenni 20 percet, addig felrakjuk forrni a gombócok kifőzéséhez a vizet. Vizes kézzel gombócokat formálunk és belenyomunk 1-2 szem szőlőt is. Enyhén lobógó vízbe dobjuk és miután feljöttek a felszínre még 5 percig főzzük. Vaníliás bormártással és diógrillázzsal tálaljuk.
Vaníliás bormártás készítése: A bort lábosban felforraljuk, belekeverjük a pudingport és a cukrot. Ha feloldódott, akkor hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk a szőlőszemekkel.
Dió grillázs készítése: 5 dkg vajat serpenyőben felhevítünk, megszórjuk 5 dkg cukorral. Amikor felolvad a cukor és elkezd sárgulni, akkor rászórjuk az 5 dkg durvára tört diót. Kevergetve addig pirítjuk amíg világosbarna színe lesz. Egy hideg tálra terítjük és kihűlés után a megmerevedett grillázst lapokat (tömböket) összetörjük.