Sztrapacska

Sztrapacska

Az egész család kedvence a sztrapacska, gyors elkészítés, és másnap is fogyasztható, ha marad belőle.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 kg krumpli
  • 1 db tojás
  • 40 dkg finomliszt
  • só és frissen örölt bors

A juhtúrós krémhez:

  • 25 dkg juhtúró
  • 4 dl tejföl
  • 20 dkg füstölt szalonna
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A krumplit meghámozzuk, majd lereszeljük, ehhez adjuk a tojást, a lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, fakanállal összedolgozzuk, ha olyan az állaga, mint a sűrű nokedlitésztáé, akkor rendben van. A tészta főzéséhez egy nagy fazékban enyhén sós vízet forralunk és ha már lobog, nokedliszaggatón beleszaggatjuk a tésztát. Amikor a galuskák feljönnek a víz színére, adunk nekik még 2 percet, hogy belül is átfőjjenek, aztán szürővel kiemeljük, jól lecsöpögtetjük.

A felkockázott szalonnát egy nagy serpenyőbe dobjuk, és mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg pörgösre nem pirul, aztán a kiolvadt zsírral együtt átöntjük egy jókora keverőtálba, és oda szedjük majd a kifőtt tésztát. A juhturós krémet elkészítjük és amikor már kiadagoljuk a sztrapacskát akkor a tetejére tesszük, és a tetejére a kisült felszeletelt szalonnát. Jó étvágyat hozzá.