Sztrapacska

Sztrapacska

A megfőtt galuskákat nem kell leöblíteni, akkor jó, ha kicsit csuszpájzos. Juhtúró helyett dinsztelt káposztával is össze lehet keverni a sztrapacskát, ilyenkor sok bors illik hozzá. Gyermekkoromban pedig, nyers savanyú káposztával is ettük a sztrapacskát, ha pedig nem volt juhtúró, sima tehéntúróval.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1.5 kg krumpli
  • só (én ehhez a mennyiséghez 1 púpozott teáskanállal teszek)
  • annyi liszt, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk
  • 15 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 evőkanál étolaj a főzővízbe
  • 30 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A krumplit apró lyukú reszelőn lereszelem – nem kis munka - sózom, és a liszttel összekeverem. Ezután sós, olajos enyhén lobogó vízbe szaggatom – nem fazékban, hanem egy magasabb lábasban célszerű készíteni – s ha feljött a víz színére, szűrővel kiszedem.

A szalonna kisütött zsírjára teszem egy tepsibe, s a juhtúrót rámorzsolom. Megöntözöm a tejföllel, és a tetejére szórom a szalonnából kisütött tepertőt. Pár percre beteszem a forró sütőbe, hogy az ízek összeérjenek, és máris tálalható.