Szürkemarhapörkölt házi tarhonyával recept

Szürkemarhapörkölt házi tarhonyával
4.5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
4992

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A magyar szürkemarha félvad életmódjának köszönhetően csak természetes táplálékot fogyaszt. Húsa olyan, mint a nagyvadaké: ízes, zamatos és izmos, ezért sokáig kell főzni.

6 személyre

  • 10 dkg mangalicazsír
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db hegyes zöldpaprika
  • 2 db tévépaprika (fehér zöldpaprika)
  • 60 dkg marhalábszár
  • 60 dkg marhanyak
  • 1 dl kékfrankos vörösbor
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 db érett paradicsom
  • 40 dkg házi tarhonya
  • 5 dkg mangalicazsír

Elkészítés

A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk. A hegyes zöldpaprikát meg a tévépaprikát kicsumázzuk, megmossuk és felszeleteljük. Azután a lábszárat meg a nyakat kb. 3x3 cm- es kockákra daraboljuk.

A bográcsba egy kevés mangalicazsírt teszünk. Rászórjuk a kétféle hagyma és a paprika egy részét, erre pedig a kockákra vágott marhahúsból rakunk egy réteget. Azután újra a hagyma és a paprika következik. Addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak.

Lassú tűzön kezdjük a főzést. Amikor levet ereszt az étel, megsózzuk, és hozzáöntjük a Kékfrankost.

Időnként megkevergetjük, és majdnem végig lassú tűzön főzzük. Az elpárolgó levet csak kevés vízzel pótoljuk. Körülbelül másfél óra kell ahhoz, hogy a szürkemarha húsa megpuhuljon, csak ekkor szórjuk rá a pirospaprikát. Várjuk meg, amíg lassan befogadja, elnyeli az étel, így lesz szép piros a színe és megfelelő a sűrűsége. Óvatosan bánjunk a fűszerekkel, ne legyen a pörkölt se túl erős, se túl sós.

Nagyjából félórával a pörkölt elkészülte előtt a paradicsomot megmossuk, a kocsánya környékét eltávolítjuk, a húsát pedig apró kockákra vágjuk, majd az ételhez adjuk.

Forró zsiradékon aranysárgára pirítjuk a tarhonyát, majd kétszeres mennyiségű vízzel felengedjük, és fedő alatt lassú tűzön 20 perc alatt készre főzzük.

Mielőtt tálalnánk, hagyjuk, hogy még egyet forrjon a pörkölt, azután a tányérra szedett tarhonya mellé kanalazzuk.

A recept tápértéke:

892 kcal (3731 kJ),
50 g fehérje,
53 g zsír,
54 g szénhidrát


Szürkemarhapörkölt házi tarhonyával

Szürkemarhapörkölt házi tarhonyával

A magyar szürkemarha félvad életmódjának köszönhetően csak természetes táplálékot fogyaszt. Húsa olyan, mint a nagyvadaké: ízes, zamatos és izmos, ezért sokáig kell főzni.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés