Tagliatelle húsgombóccal recept

Tagliatelle húsgombóccal
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
2479

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A népszerű bolognai spagetti egyik változata, és biztosra vehetjük, hogy legalább akkora sikere lesz, mint a hagyományos fogásnak. A kis húsgombócokba padlizsánt keverünk, a mártásból pedig nem hiányozhatnak a hagyományos olasz hozzávalók. Mindkettőt előre elkészíthetjük, majd felmelegítjük, miközben a tésztát kifőzzük.

6 személyre

  • 1 kis vöröshagyma durvára összevágva
  • 2 kiskanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál friss bazsalikomlevél
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 db padlizsán
  • 35 dkg sovány darált marhahús
  • 40 dkg tojásos tagliatelle (széles metélt)
  • só és fekete bors, friss bazsalikomlevelek a díszítéshez

A gazdag paradicsommártáshoz

  • 1 db vöröshagyma durvára összevágva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1.5 dl száraz fehérbor
  • 1 db zellerszár vékonyan felkarikázva
  • 1 evőkanál friss bazsalikom apróra vágva
  • 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 4 vékony szelet húsos baconszalonna bőr nélkül, kockára vágva
  • 1 közepes méretű sárgarépa vékonyan felkarikázva

Elkészítés

A grillsütőt magas fokozaton előmelegítjük. A padlizsánt hosszában félbevágjuk, majd a héjával felfelé fordítva a grillsütőbe tesszük, és 5 percig grillezzük. Megfordítjuk, és a vágott felületeket 1-1 kiskanál olajjal bekenjük, majd tovább grillezzük, amíg a padlizsán húsa megpuhul (5 perc). Megvárjuk, amíg kihűl.

Lehúzzuk a padlizsán héját, a húsát háztartási robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a darált marhahúst, a hagymát, a fokhagymát, a zsemlemorzsát, a citromhéjat és a bazsalikomleveleket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd rövid ideig turmixoljuk. Nedves kézzel 36 gombócot formálunk a keverékből.

A mártáshoz egy teflonserpenyőben felhevítjük az olajat, beletesszük a bacont és a vöröshagymát, és állandóan kevergetve 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk a hagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát, a zellerszárat és a fokhagymát. Kevergetve még 5 percig pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot a levével együtt és a bort, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd mérsékelve a hőfokot, lefedve 20 percig csendesen főzzük.

Amíg a mártás fő, egy nagy serpenyőben adagokban, zsiradék nélkül kisütjük a húsgombócokat. Egy-egy adagot 10-12 percig sütünk, hogy egyenletesen megpiruljanak és átsüljenek. A gombócokat szűrőkanállal kivesszük a serpenyőből, és konyhai törlőpapíron lecsepegtetjük. Amikor valamennyi gombóc elkészült, beletesszük őket a mártásba a bazsalikommal együtt, és melegen tartjuk.

A tésztát egy nagy lábas lobogó vízben kifőzzük. Forrástól számítva 10-12 percig vagy a csomagoláson feltüntetett ideig főzzük, amíg épp csak megpuhul. Leszűrjük, összeforgatjuk a gombócokkal, a mártással, és friss bazsalikommal díszítjük. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Elhagyhatjuk a bazsalikomot, s helyette 1 evőkanál pestót teszünk a mártásba. Piros pestóval különösen finom. n• A húsgombócokkal együtt keverjünk a mártásba 10 dkg zsenge spenótlevelet. n• Marhahús helyett sovány darált őzhúsból, bárányhúsból vagy sertéshúsból is elkészíthetjük a gombócokat. n• Ha kedveljük a csípős mártásokat, adjunk hozzá negyed kiskanál csiliszószt vagy néhány csepp Tabasco-szószt. n• A zellerszár helyett tegyünk a szószba egy fél feldarabolt édesgyökeret. n• Tálaljuk a főtt tésztát reszelt parmezánnal. n• A masszából kis fasírtokat is készíthetünk, amelyeket serpenyőben, kevés olajban kisütünk, és hamburgerként, salátával tálalunk.n

Miért egészséges?

• A tojásos száraztészta igen egészséges, mivel alacsony a zsírtartalma, viszont gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiváló összetett szénhidrát-forrás, ezért a sportolók is szívesen fogyasztják, főként a versenyek előtti estén vacsorára. A tészta emésztése során a keményítő lebomlik szőlőcukorrá (glükózzá). Ennek egy része elraktározódik az izmokban glikogén formájában, ami a testedzés során energiává alakul át. n• A padlizsán és zsemlemorzsa nemcsak finomabbá és könnyebbé teszi a húsgombócokat, hanem a rosttartalmukat is növeli. n• A húsgombócokat ugyan zsiradék nélkül sütjük, valamennyi zsír azonban mégis kisül belőlük, amelyet a végén ki kell öntenünk a serpenyőből.n

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 545 kcal (2273 kJ), fehérje 28 g, zsír 18 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 68 g, (ebből cukor 8 g), rost 5 g, B1-, B6-, B12-, C-, E-vitamin, niacin, A-vitamin, folsav, réz, kálium, B2-vitamin, szelén


Tagliatelle húsgombóccal recepthez kapcsolódó receptek

Tagliatelle húsgombóccal

Tagliatelle húsgombóccal

A népszerű bolognai spagetti egyik változata, és biztosra vehetjük, hogy legalább akkora sikere lesz, mint a hagyományos fogásnak. A kis húsgombócokba padlizsánt keverünk, a mártásból pedig nem hiányozhatnak a hagyományos olasz hozzávalók.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Tagliatelle húsgombóccal recepthez

thumb
vajdamarta - 2011. november 05.
Pont ilyen ételt kerestem. Köszönöm, Receptvarázs! Lassan elérjük a 30 ezret:)? Szép napotok legyen!
thumb
Receptvarázs - 2011. november 05.
Oh, a citrom kimaradt:) javítottuk, köszi Szilvi!
szilvi - 2011. november 04.
mi az a reszelt héja??? Én nem tudom lereszelni a madarat!! :-)