Tagliatelle sokféle gombával recept

Tagliatelle sokféle gombával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1295

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az alábbi fogás nem csupán a nagy gombakedvelőknek szerezhet örömet, hanem mindenkinek, aki kiegyensúlyozott étrend kialakítására törekszik. A különféle gombák ízét egy kevés hozzáadott vörösbor egészíti ki.

4 személyre

  • 10 dkg szárított vargánya
  • 0.9 dl forrásban lévő víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3 db felaprított mogyoróhagyma
  • 22.5 dkg felszeletelt csiperkegomba
  • 1.5 dl marsalabor
  • 1 db finomra aprított fokhagymagerezd (elhagyható)
  • 45 dkg felszeletelt vagy félbe vágott gomba vegyesen például barna kalapú csiperke, shiitake és laskagomba vagy sárga rókagomba, esetleg más erdei gomba
  • 2 db nagy, meghámozott, kimagozott és felszeletelt paradicsom
  • 2 kiskanál friss kakukkfűlevél vagy 1 kiskanál szárított kakukkfű
  • bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál felaprított petrezselyemzöld
  • 45 dkg tagliatelle tészta

Elkészítés

A szárított gombát egy tálba tesszük és leforrázzuk. 15 percig áztatjuk, majd a vizet leöntjük róla, de nem öntjük ki. Ezután a gombát felszeleteljük, a kemény tönköket kidobjuk.

Egy lábasban felforrósítjuk az olaj felét. Beletesszük a mogyoróhagymát, és megpirítjuk. Hozzáadjuk a csiperkegombát, és addig pirítjuk, amíg a gomba által eresztett lé elfő.

Felöntjük a marsalával és a szárított gomba áztatólevével. 10 percig csendesen főni hagyjuk, amíg a folyadék fele elfő.

Közben vizet forralunk, beletesszük a tagliatelle tésztát, és kifőzzük.

Körülbelül 5 perccel a tészta elkészülte előtt egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a fokhagymát és a különféle gombákat. Mérsékelt lángon addig pirítjuk, amíg a gomba éppen csak átsül, közben gyakran rázogatjuk a serpenyőt.

A paradicsomot, a kakukkfüvet és a petrezselymet a gombamártásba keverjük, és 1-2 perc alatt felmelegítjük. Ízlés szerint megborsozzuk, majd levesszük a lángról.

Leöntjük a tésztáról a vizet, lecsepegtetjük, és négy tányérba szedjük. Rákanalazzuk a gombás szószt, és tálaljuk.

Tipp:

• A szósz krémesebb lesz, ha belekeverünk még 4 evőkanálnyi krémtúrót vagy joghurtot. Marsala helyett használhatunk más fehér- vagy vörösbort is.

Miért egészséges?

• A gomba hasznos B-vitaminforrás: niacint, B6-vitamint és folsavat tartalmaz. A szintén nélkülözhetetlen réz is megfelelő mennyiségben található benne. Legtöbbször kevés gombát használunk, ami az adott fogástápértékét alig növeli. Ez a recept azonban kivétel, s mivel nemcsak bőséges mennyiségű friss, hanem szárított gombát is belefőzünk, az étel íze teltebb és gazdagabb lesz.

A recept tápértéke:

Energia 510 kcal, zsír 6 g (ebből telített 1 g), fehérje, 18 g, szénhidrát 91 g, nátrium 31 mg (só 0,08 g), élelmi rost 6 g., Hasznos káliumforrás (997 mg)


Tagliatelle sokféle gombával recepthez kapcsolódó receptek

Tagliatelle sokféle gombával

Tagliatelle sokféle gombával

Az alábbi fogás nem csupán a nagy gombakedvelőknek szerezhet örömet, hanem mindenkinek, aki kiegyensúlyozott étrend kialakítására törekszik. A különféle gombák ízét egy kevés hozzáadott vörösbor egészíti ki.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés