Tárkonyos csirkemell

Tárkonyos csirkemell

A tárkony könnyű, ánizsos illatával az egyik legfinomabb zöldfűszer. Különösen jól illik a fehérboros mártásban tálalt csirkemellhez.

4 személyre

  • 4 db csirkemell (egyenként kb. 18 dkg)
  • 2 evőkanál liszt
  • só és fekete bors
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 db mogyoróhagyma
  • 4 szál tárkonyágacska
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 3.5 dl tyúkhúsalaplé
  • 4 evőkanál főzőtejszín
  • 1.5 evőkanál napraforgóolaj
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A sütőt kissé előmelegítjük. A csirkemellekről levagdossuk az esetleges zsírt, és a húst papírtörlővel leszárogatjuk. Megszórjuk a liszttel, valamint sóval és borssal.

Serpenyőben mérsékelt hőfokon felforrósítjuk a vajat és 1 evőkanál olajat, és a csirkemelleket mindkét oldalukon kb. 6-6 percig sütjük.

Közben megtisztítjuk és összevágjuk a hagymát. A tárkonyt leöblítjük és szárazra töröljük, majd az ágacskák hegyét levágjuk és félretesszük a díszítéshez. A levélkéket lecsipkedjük a szárakról, durván összevágjuk és ugyancsak félretesszük.

A húst a sütőben melegen tartjuk. A serpenyőbe tesszük a többi olajat, és a hagymát kevergetve egy percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a bort és az összevágott tárkony felét. Addig főzzük, amíg a bor a felére be nem sűrűsödik. Ráöntjük a húsalaplét és tovább főzzük, míg a fele mennyiség ismét el nem fő.

Belekeverjük a tejszínt és a maradék összevágott tárkonyt. A hússzeleteket visszatesszük a serpenyőbe és mindkét oldalukon egy-egy perc alatt átforrósítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és a félretett tárkonnyal díszítve tálaljuk.