Tárkonyos ecet recept

Tárkonyos ecet
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
1940

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Régi szakácskönyvekben gyakran bukkan az ember tárkonyos, fűszernövényes, fűszeres vagy gyümölcsös ecetre. A receptek mellett időnként szerepel a „lázbetegek részére” megjegyzés, vagy az előkészítés leírásában található a „betegkonyha” kifejezés. Régen is tudták már, amit azóta a modern táplálkozástudomány bizonyított, hogy ha az ecetet – a háztartásban használt legáltalánosabb savanyítószert – fűszerezik, nemcsak az ételeket teszik változatosabbá és ízletesebbé, hanem a fűszerek gyógyító erejét is latba vetik. Az illat- és ízanyagok elősegítik a gyomornedv kiválasztását, serkentik az emésztést, sőt némely fűszer illóolaja csíraölő hatású. A konyhában tehát a főzés és a gyógyítás művészetét egyaránt ápolták. Sajnos manapság ritkán lelhetők fel utalások a szakácskönyvekben az aromás ecetek vagy a fűszerolajok egészséget segítő hatásairól.

2 személyre

  • 1 l fehérborecet
  • tárkonyfű(levél és hajtás)

Elkészítés

Egy nagyobb üveget félig megtöltünk tárkonylevelekkel. Az üveget feltöltjük a fehérborecettel, lezárjuk, és 4 hétig állni hagyjuk. Ezután kendőn átszűrjük. Minden üvegbe egy tárkonyágat helyezünk, és ráöntjük az ecetet.

Tipp:

Az ecethez lehetőség szerint friss, zsenge tárkonyt használjunk. Tárkonnyal klasszikus fűszerecet készíthető. Különösen alkalmas halak és szárnyasok mártásaihoz, valamint salátaöntetekhez.


Tárkonyos ecet

Tárkonyos ecet

Régi szakácskönyvekben gyakran bukkan az ember tárkonyos, fűszernövényes, fűszeres vagy gyümölcsös ecetre. A receptek mellett időnként szerepel a „lázbetegek részére”…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés