Tassi Kemencés pogácsa recept

Tassi Kemencés pogácsa
3.5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
5928

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A házi építésű, címeres téglákból készült kemencét ősszel ’üzemelte’ be vejem és lányom Tasson. Sok finom étek sül-fő benne azóta is – a nagy család nagy örömére. Mégis legnagyobb kedvencem a mesebeli ’hamuban sült pogácsa’, ami sütőben sütve is finom, de a kemencés sütésű messze felül múlja! Hát még az a hangulat, ami olyankor körülveszi a mosolygós, várakozó arcokat! A legigazibb emlék minden sütésnél az első tepsihez kötődik, amikor kis- és nagy kezek sietősen kapkodják ki a tűzforró, ropogósan piros pogácsákat pontosan úgy, mint a mesében a beszélő kemence szájából a legkisebbik legény. 3 tepsire való pogácsához 1 kg liszt kell a hozzávalókkal. Jól tudom, hogy a pogácsa elkészítésének számtalan receptje van, de nekem érthetően ez a legfinomabb, a legkedvesebb

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 60 dkg hagyományos, B55-ös liszt
  • 30 dkg főtt burgonya
  • 5 dkg élesztő
  • 7 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 25 dkg Ráma margarin
  • 3 teáskanál só

Elkészítés

Tojást nem használunk. A megtisztított, felkockázott burgonyát kevés sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük, kihűtjük. 2 dl l langyos tejbe kevés cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, 2 evőkanálnyi liszttel meghintjük, max. 35 fokos helyen megfuttatjuk.

Nagy és mély tálba szitáljuk a meglangyosított lisztet, elmorzsoljuk a hideg tört burgonyával és hozzá dagasztjuk a langyos tejet, ízlés szerint sózzuk. Előbb kicsit ragacsos lesz, de minél tovább gyúrjuk, annál simábbá válik.

Közben lisztezzük meg néha picit a tenyerünket. A simára gyúrt, levegőtől hólyagos tésztát fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, rákenjük a meglágyított margarint, a pogácsáknál szokásos módon fentről félig le, lentről fel, balról jobbra a közepéig, jobbról meg aláhajtva, letakarva kelni hagyjuk a duplájára, majd 3x megismételjük a nyújtást, hajtogatást. Nagylányom mindannyiszor meleg vizes lábas fölött keleszti.

Az utolsó pihentetés után 2 részre osztjuk, mindkettőt 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, bekockázzuk a tetejét, nagy pogácsákat szaggatunk, tepsikbe rakjuk, még 20 percig kelesztjük, meleg sós vízzel megkenjük. 250 fokra hevített kemencében 10 perc alatt ropogósra sül, belül finoman foszlós, réteges. Jó étvágyat kívánok! Feltöltötte Nyersné Vajda Márta


Tassi Kemencés pogácsa recepthez kapcsolódó receptek

Tassi Kemencés pogácsa

Tassi Kemencés pogácsa

A házi építésű, címeres téglákból készült kemencét ősszel ’üzemelte’ be vejem és lányom Tasson. Sok finom étek sül-fő benne azóta is – a nagy család nagy örömére. Mégis legnagyobb kedvencem a mesebeli ’hamuban…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Tassi Kemencés pogácsa recepthez

thumb
vajdamarta - 2011. június 06.
Köszönöm, Ági! Minden receptbeküldő előtt nyitva áll a lehetőség:), amit mindenki nevében köszönök a Receptvarázsnak!!! Nagyon örülök az elektromos amerikai-palacsinta sütőnek, bár még nem érkezett meg a csomag. A nagyobbik lányom, vejem és családjuk él Tasson. M i majdnem szemben, a Nagy- Duna túloldalán, Fejér megyében lakunk.
thumb
blahunka Attiláné - 2011. június 02.
Kedves Márta, gratulálok a piknik nyereményhez. Tasson lehet elérni téged.