Tejfölös rakott kelkáposzta a sütőből recept
Beküldő: Hobbychef Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Szeretem a rakott ételeket, finomak, s viszonylag egyszerű az elkészítésük. A munka zömét a sütő végzi.
- 1 db kisebb fej kelkáposzta
- 30 dkg darált hús vegyesen (marha és sertés)
- 15 dkg rizs
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 0.5 csokor petrezselyem
- 1 db csípős hegyes paprika
- 1 db paradicsom
- 1 db chili
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős pirospaprika
- 1 teáskanál csípős paprikakrém
- köménymag, kakukkfű, oregánó, szerecsendió
- olívaolaj
- vaj
- 2 dl tejföl
- 10 dkg trapista sajt
Elkészítés
A megmosott káposztaleveleket kettévágom, s néhány percre forró vízbe dobom, melybe sót és köménymagot szórtam. A hagymát, a fokhagymát, a chilit, s a petrezselymet aprítom, a paprikát és paradicsomot darabolom. A sajtot lereszelem.
Egy serpenyőben a hagymát olívaolajon megpirítom, rádobom a fokhagymát, chili paprikát és a darált húst. Amikor a hús kifehéredett, beleteszem egy keverőtálba.
A rizst egy kicsit megpirítom, majd felengedem vízzel, s előfőzöm. Hozzáadom a keverőtálban lévő masszához, ráütöm a tojást, s beleteszem az összevágott petrezselymet, a paprika krémet, megszórom a fűszerekkel, összekeverem.
Egy serpenyőt kivajazok, ráfektetem a kelkáposzta levelek felét, beborítom a töltelékkel, teszek rá paprikát és paradicsomot, majd kelkáposztalevelekkel borítom. Meglocsolom tejföllel, s szórok rá bőven sajtot.
Előmelegített sütőben, 180 C fokon 30 percig fóliával letakarva sütöm, majd a fóliát levéve aranybarnára grillezem.
Tálalok, díszítem egy chilivel, s egy káposztalevéllel.