Tejsodós banántorta recept

Tejsodós banántorta
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
4996

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Joggal kérdezhetnénk, mit keres a tejsodó a vérnyomáscsökkentő étrendben – nos, ez a változat ízében teljesen megegyezik a hagyományos, otthon készített desszerttel, viszont kevesebb zsírt tartalmaz. Ráadásul minden harapásra jut az édes, magas tápértékű banánból is.

8 személyre

  • 22.5 dkg babapiskóta
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál víz
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg sima liszt (BL 51)
  • 6 dl félzsíros tej
  • 2 db felvert tojás
  • 2 kiskanál vaníliaeszencia
  • 6 db banán
  • 4 evőkanál narancslé
  • 3 evőkanál megolvasztott sárgabarackdzsem

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Egy 23 cm átmérőjű tortasütőformát vagy tűzálló tálat bepermetezünk olajozóspray-vel, vagy kikenünk 1 kiskanálnyi olívaolajjal. A babapiskótát a mézzel és a vízzel együtt háztartási robotgépben összetörjük. A keveréket a sütőforma aljára és oldalára nyomkodjuk. Körülbelül 10 percig sütjük, amíg megszilárdul. Konyhai rácsra tesszük, és megvárjuk, amíg kihűl.

Egy közepes méretű lábasban összekeverjük a cukrot és a lisztet. Lassan hozzáöntjük a tejet. Mérsékelt lángon felforraljuk, és továbbra is kevergetve, besűrítjük. Levesszük a lángról, 1 percig hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a tojást és a vaníliaeszenciát. 15 percig hűlni hagyjuk.

Felszeleteljük a banánt, és összeforgatjuk a narancslével. A banán egyharmadát a tésztalapra terítjük, majd rásimítjuk a tejsodó felét. Még egy ugyanilyen réteget készítünk, majd a maradék banánkarikákat a tetején, spirál alakban elrendezzük, úgy, hogy kissé átfedjék egymást. A sárgabarackdzsemet a banánra kenjük. 30 perc alatt szobahőmérsékletűre hűl, majd legalább 4 órára a hűtőbe tesszük.

Tipp:

A banánt és a sárgabarackdzsemet földieperrel, illetve eperdzsemmel helyettesítjük.

Miért egészséges?

A tejsodó zsírtartalmát lényegesen csökkenthetjük, ha teljes(zsíros) tej helyett félzsírosat használunk. Ugyanakkor túl híg krémet kapunk, ha fölözött tejből főzzük.

A recept tápértéke:

Energia 360 kcal, zsír 11 g (ebből telített 3 g), fehérje, 8 g, szénhidrát 61 g, nátrium 151 mg (só 0,38 g), élelmi rost 1,5 g., Megfelelő káliumforrás (491 mg)


Tejsodós banántorta

Tejsodós banántorta

Joggal kérdezhetnénk, mit keres a tejsodó a vérnyomáscsökkentő étrendben – nos, ez a változat ízében teljesen megegyezik a hagyományos, otthon készített desszerttel,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés