Tejszínes birkamáj Stroganoff módra recept

Tejszínes birkamáj Stroganoff módra

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

25 perc

Megnézték:
4381

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A tejszínes-boros szószban párolt birkamáj és a gomba összeillő páros –ebben a receptben shiitake gombát, zárt kalapú és barna csiperkét használunk. Rizzsel vagy tésztával és zöldsalátával tálaljuk a gombás májat.
4 személyre

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2 db vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 3.6 dl száraz fehérbor
  • 2 dl marhahús- vagy zöldségalaplé lehetőleg házi
  • 1 dkg vaj
  • 1 evőkanál sima liszt
  • 3 evőkanál főzőtejszín
  • 7.5 dkg shiitake gomba szeletekre vágva
  • 15 dkg barna csiperkegomba felszeletelve
  • 30 dkg birkamáj a zsíros részektől megtisztítva
  • 20 dkg zárt kalapú fehér csiperke, felnégyelve vagy felszeletelve
  • 2 evőkanál friss szurokfű (oregánó) apróra vágva
  • 1 nagy csipet frissen reszelt szerecsendió
  • só és fekete bors, friss apróra vágott szurokfű (oregánó) vagy petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés

Megmossuk a májat, és konyhai törlőpapírral szárazra itatjuk. Ha nem szeletben vásároltuk, vékonyan felszeljük.

Egy teflonserpenyőben felforrósítjuk az olajat. A májat a serpenyőbe tesszük, és nagyon magas hőfokon 2 perc alatt megpirítjuk, közben pedig egyszer megfordítjuk. A máj ekkor még nincs átsülve. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.

A serpenyőbe dobjuk a vajat, majd mérsékeljük a hőfokot. Amikor a vaj megolvadt, beletesszük a hagymát, és gyakori kevergetés közben 5 perc alatt megfonnyasztjuk.

Hozzáadjuk az összes gombát és a fokhagymát, jól elkeverjük, majd 5 percig pirítjuk, közben magas hőfokon tartjuk, hogy a gomba inkább piruljon, mintsem a levében párolódjon.

Rászórjuk a lisztet, 2 percig pirítjuk, majd állandó keverés mellett felöntjük a borral és az alaplével. Beletesszük a szurokfüvet és a szerecsendiót, majd állandóan kevergetve 3 percig csendesen főzzük, hogy besűrűsödjön.

Alacsonyra állítjuk a hőfokot, és hozzáadjuk a gombás keverékhez a mustárt és a főzőtejszínt. Visszatesszük a májat a serpenyőbe, és 3-4 percig csendesen pároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Előmelegített tányérokra téve meghintjük szurokfűvel vagy petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.

Tipp:

• A birkamáj helyett használhatunk borjúmájat is. Porhanyósabb, mint a birkamáj, ezért ügyeljünk rá, nehogy túl hosszú ideig pirítsuk. • Csirkemájjal is elkészíthetjük, amelynek gazdag, erőteljes íze van. Nem árt kisütés előtt blansírozni, hogy puhább legyen. Az egész májakat egy lábas hideg vízbe tesszük, úgy, hogy a víz teljesen ellepje őket, majd felforraljuk. Mérsékeljük a hőfokot, 5 percig főzzük a májat, majd levesszük a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Lecsepegtetjük, leöblítjük, és felszeleteljük. • Ha nem kapunk shiitake gombát, használjunk több zárt kalapú és barna csiperkét. • Ha pörköltszerűen szeretnénk elkészíteni a májat, a hagymával együtt hozzáadunk 2 kicsumázott, felkockázott paprikát, 2 evőkanálnyi pirospaprikát és 20 dkg darabolt, konzerv paradicsomot. Hozzáöntjük a bort és az alaplét. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Miért egészséges?

• A máj gazdag forrása a vasnak, a cinknek és az A-vitaminnak, továbbá sok B-vitamin, elsősorban B12található benne. Ráadásul a vas a szervezetünk számára könnyen hasznosítható formában fordul elő benne. • A gombában hasznos mennyiségű niacin, B6-vitamin és folsav található. Ezenkívül sok réz van benne, amely fontos az egészséges csontokhoz, illetve elősegíti a vas felszívódását a táplálékokból.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 229 kcal (955 kJ), fehérje 19 g, zsír 18 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 9 g, (ebből cukor 5 g), rost 2 g, A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, E-vitamin, niacin, réz, vas, szelén, cink, magnézium, kálium


Tejszínes birkamáj Stroganoff módra

Tejszínes birkamáj Stroganoff módra

A tejszínes-boros szószban párolt birkamáj és a gomba összeillő páros –ebben a receptben shiitake gombát, zárt kalapú és barna csiperkét használunk. Rizzsel vagy tésztával és zöldsalátával tálaljuk a gombás májat.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés