Tejszínes, kapros káposztába ágyazott sertéscsülök recept
Beküldő: darazsilona Nehézség: Elkészítési idő: 150 perc
Megnézték: |
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1 kg csontos sertéscsülök (lehet füstös is)
- 1 kg édeskáposzta
- 10 dkg kockára vágott dinsztelt hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss kapor
- 2 szelet füstölt kolozsvári szalonna
- 1 csomag bacon vagy 15 dkg füstölt szalonna hajszál vékonyra vágva (annyi, amennyivel a tálat kibéleljük)
- 15 dkg lángolt kolbász
- 1 pohár tejszín
- 1 pohár tejföl
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 1 db cseresznye paprika
- 2 dl füstölt csülök leve (ha nem füstölt csülökből csinálod, akkor lehet kapni füstölt ízű kockát, azt oldod fel vízzel 2 dl-re)
- piros arany
- köménymag, cayenne bors
- friss zeller zöld
Elkészítés
Az előkészített római tálat kibéleljük a hajszálvékonyra szelt füstölt szalonnával (baconnal), és erre teszünk friss zellerlevelet. Az üvegesre dinsztelt hagymával, foghagymával, kaporral, fűszer paprikával, zöldpaprikával, piros arannyal, köménnyel és chayenne borssal összekevert, vékonyra szeletelt káposztát rétegezve rakjuk, a szintén vékony szeletekre vágott kolbásszal a tálba.
Ebbe ágyazzuk a nyers vagy előre megfőzött füstölt- sertéscsülköt (szeletelve, kicsontozva). Aláöntünk 1 dl tejszínt (főzős) a füstölt csülök levével és végül 1 pohár tejfölt. Tetejére rakjuk a két szelet bevagdosott kolozsvári szalonnát, és a szeletekre vágott paradicsomot.
Lefedve- ha nyers a csülök 1,5 óráig, ha előre megfőzött- 1 óráig sütjük 180 fokon. Amikor kész a fedőt levesszük, öntünk még a tetejére tejfölt és megszórjuk finomra vágott friss kaporral. Így tálaljuk, finom kenyérrel vagy főtt krumplival vagy rizzsel. Alufóliával letakart tepsibe is elkészíthető.