Tejszínes tökfőzelék

Tejszínes tökfőzelék

Tökfőzeléknek néz ki, de akár hívhatnánk töksalátának is, hiszen rántás nélkül készült.

4 személyre

  • 1 db kisebb (zsenge) tök
  • 1 db fej hagyma
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 3 dl tejszín
  • 1 ek borecet
  • 1 csokor kapor
  • fehérbors
  • 1 tk currypor (opcionális)
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A meghámozott tököt félbevágom, és egy kanállal kiszedem a magokkal teli közepét. Az így kapott tökkenukat nagy lyukú reszelőn lereszelem, és félreteszem. Egy fej hagymát felaprítok, nem kockára, hanem csak vékony félszeletekre, majd vaj és olaj keverékén pár perc alatt megfonnyasztom. Ezután a lereszelt tököt hozzáadom a hagymához és közepes lángon néhai keverés mellett pár percig párolom. Fűszerezem, hozzáadom az ecetet, majd felöntöm tejszínnel és lassú tűzön addig kevergetem, amíg teljesen be nem sűrűsödik az anyag. A tejszín ilyen szintű lassú visszaforralása mellett rántásra ne is gondoljunk. Ha nagyon híg lenne a főzelék, akkor egy csapott evőkanálnyi liszttel és tejföllel még besűríthetjük. Kapor előtt még kóstolunk, és ha kell, sózunk vagy adunk még hozzá egy kevés ecetet. A végén pedig jöhet az íre a pont, a felaprított kapor!