Tejszínhabbal töltött epertorta recept

Tejszínhabbal töltött epertorta
4 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
4223

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A könnyű piskótánál valamivel keményebb kevert tésztából készülő epertorta fogyasztásakor nyugodtan elfeledkezhetünk az etikettről: csak elveszünk egy szeletet, belemártjuk a tetejét a tejszínhabba, és élvezzük az ízeket.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 25 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 7.5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 4 evőkanál tej
  • 0.5 kiskanál őrölt vanília
  • zsiradék a sütőformához
  • porcukor a beszóráshoz

A töltelékhez:

  • 1 dl habtejszín
  • 35 dkg eper
  • 10 dkg sovány túró
  • 3 evőkanál tej
  • 2 tasak vaníliás cukor

Elkészítés

A sütőt 220 °C-ra (légkeveréses sütő 200 °C, gázsütő 4–5-ös fokozat) előmelegítjük. A sütőformát kikenjük. A lisztet a sütőporral tálba szitáljuk. Az összedarabolt vajat a lisztkeverékhez adjuk. Az egészet kézzel elmorzsoljuk, belekeverjük a cukrot és a sót, és a közepén kialakítunk egy mélyedést.

A tojást a tejjel és a vaníliával egy tálban összekeverjük, és a mélyedésbe öntjük. A száraz hozzávalókat a lisztkupac széle felől, apránként a folyadékhoz keverjük, és az egészet lágy tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, és belisztezett munkalapra tesszük.

A tésztát 20 cm átmérőjű vastag, kerek lappá nyújtjuk. Kibéleljük vele a sütőformát, és az előmelegített sütőben 10–15 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, majd a formából, és süteményes rácson hűlni hagyjuk.

A tortalapot nagy késsel vízszintesen félbevágjuk. A tetejét vágódeszkán 8 azonos méretű szeletre vágjuk, és megszórjuk porcukorral. Az alaplapot tálra tesszük.

A torta díszítéséhez félreteszünk 8 szép eperszemet, a többit megmossuk, óvatosan szárazra itatgatjuk, leszedjük a kocsányát, és vékony szeletekre vágjuk.

A tejszínt kemény habbá verjük. A túrót a vaníliás cukorral és a tejjel krémesre keverjük, és összeforgatjuk a tejszínhabbal. A túrókrémet az alaplapra kenjük, és a felszeletelt epret a krémre terítjük.

A fedőlap szeleteit a töltelékre rakosgatjuk, és a félretett eperszemekkel díszítjük. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

Fűszeres szilvatorta - A tésztát 2 kiskanál fahéjjal, 1 kiskanál őrölt korianderrel és 1 csipetnyi őrölt szegfűszeggel az alaprecept szerint összedolgozzuk, kisütjük, és vízszintesen félbevágjuk. 22 dkg érett szilvát vagy ringlót megmosunk, szárazra törlünk, elfelezünk, kimagozunk és feldarabolunk. Az alsó tortalapot 2–3 evőkanál szilvalekvárral bekenjük. A krémet 10 dkg mascarponéból és 1 dl habtejszínből kikeverjük, és a szilvalekváros tortalapra kenjük. Ráterítjük a szilvát, rátesszük a szeletekre vágott fedőlapot, és finoman rányomjuk. Megmosunk 3 szem szilvát, megtöröljük, elfelezzük, kimagozzuk, és gerezdekre vágjuk. Végül 0,5 dl tejszínből 1 tasak vaníliás cukorral kemény habot verünk, és a tortát a tejszínhabbal és a gerezdekre vágott szilvával díszítjük.


Tejszínhabbal töltött epertorta recepthez kapcsolódó receptek

Tejszínhabbal töltött epertorta

Tejszínhabbal töltött epertorta

A könnyű piskótánál valamivel keményebb kevert tésztából készülő epertorta fogyasztásakor nyugodtan elfeledkezhetünk az etikettről: csak elveszünk egy szeletet, belemártjuk a tetejét a tejszínhabba, és élvezzük az ízeket.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Tejszínhabbal töltött epertorta recepthez

pirosbacsi - 2009. május 07.
Ezt még szülinapi tortának is elfogadnám.