Tekert kelt kifli és fűszeres perec recept

Tekert kelt kifli és fűszeres perec
5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
1165

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Tizenhat leveles kelt kiflit és 1 óriási fűszeres perecet sütöttem a sós vajjal kenegetett tésztából. ’Ezer éve’ valahonnan ellesett ötlet alapján hajtogatás helyett én is többször szorosan, beigli szerűen tekertem fel és újból kinyújtottam. Így a kelt tészta nagyon leveles lesz, és napokig puha is marad –na, ha nem fogyna el 1 nap alatt :)

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 1 dl langyos tej
  • 1 evőkanál porcukor
  • 11 gr porélesztő
  • 50 dkg liszt
  • 0.5 dl langyos víz
  • 3.5 db tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 dl étolaj

Kenéshez:

  • 1 teáskanál kristály só
  • 1 mokkáskanál finom só
  • 30 dkg vaj
  • 0.5 db tojás
  • 1 teáskanálnyi száraz fűszerkeverék

Elkészítés

A tésztához valókat kenyérsütő gépbe helyezzük, 1x megdagasztatjuk, kivesszük a gépből. Gép híján a kezünkkel állítjuk össze és simára gyúrjuk. A duplájára kelt tésztát lisztezett felületen 1.5 tepsi nagyságúra nyújtjuk. A kenéshez elkeverjük a lágy vajat a kétféle sóval, 4 részre osztjuk. Egy részt kettéosztva félre teszünk. Megkenjük a tésztalapot, hosszabbik oldalánál szorosan feltekerjük. Megint kinyújtjuk, megkenjük, feltekerjük. Most már hosszabb rudat kapunk, amit középen 2 rúdba vágunk. Mindkettőt megkenjük, mindig a hosszanti oldalánál feltekerjük.

Az egyiket ismét kinyújtjuk, a hosszabbik oldalával párhuzamosan félbe vágjuk, így 2 db hosszú, kb 10-10 cm széles csíkot kapunk. Álló + fordított háromszögekre vágjuk, a félretett maradék sós vaj felével megkenjük, kifliknek felsodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 25 percig langyos helyen kelesztjük, tojással megkenve 180 fokos forró sütőben 20 perc alatt kisütjük.

A félretett rudat kinyújtjuk, az utolsó résznyi vajat rákenjük, feltekerjük és nagy pereccé formáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, langyos helyen kelesztjük, tojással megkenjük, fűszerrel beszórjuk, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt világosbarnára sütjük. Amikor sütés után langymelegen felvágjuk, 12 rétegű leveles és lehelet könnyű kelt tésztát kapunk a 3x-i egyirányú tekeréstől, nyújtástól, kenegetésektől. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Tekert kelt kifli és fűszeres perec recepthez kapcsolódó receptek

Tekert kelt kifli és fűszeres perec

Tekert kelt kifli és fűszeres perec

Tizenhat leveles kelt kiflit és 1 óriási fűszeres perecet sütöttem a sós vajjal kenegetett tésztából. ’Ezer éve’ valahonnan ellesett ötlet alapján hajtogatás…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Tekert kelt kifli és fűszeres perec recepthez

Pintné Tompa Zsuzsanna - 2011. november 18.
Nagyon étvágy gerjesztő !