Téli puncstorta recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Férjem születésnapjára sütöttem ezt a puncstortát. Tudom elég furcsa rózsaszín egy férfinek, azért is kapta tőlem a téli puncstorta nevet, mert novemberben készült, és mert nagyon szereti.
A recept hozzávalói ( személyre)
A piskótához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 0.5 csomag sütőpor
- 0.5 db citrom reszelt héja
Töltelék:
- 5 evőkanál rum
- 5 dkg mazsola
- 5 evőkanál málna, vagy ribizlilekvár
- 1 evőkanál jó minőségű kakaópor
- 2 evőkanál pirított őrölt dió
- 1 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál apró csokis drazsé, vagy maradék bármilyen csoki feldarabolva
- a tortából kiemelt piskóta
- 10 db babapiskóta
A mázhoz:
- 10 dkg cukorfondant
- málna piros ételfesték
Elkészítés
Állítsuk össze, és süssük meg a tésztát egy 26 cm-es csatos tortaformába.
Miután kiemeltük a kihűlt piskótát, eltávolítjuk róla a papírt ha tettünk alája. Én jól kikenem, és lisztezem, mert olyan sütőm van, amibe nem ragad le a tészta. Ezután vízszintesen vágjuk le egy 2 cm-es vastag lapot, és kenjük meg azt a rummal elkevert lekvárral.
A maradék tészta belsejét egy kanál, vagy kés segítségével vágjuk ki körben kb 1-2 cm vastag maradjon. A kikapart piskótát morzsoljuk el és keverjük össze a töltelék többi hozzávalójával, majd a babapiskótákat kevés tejbe mártsuk meg, és úgy dolgozzuk bele a puncsalapba. A mazsolát előtte áztassuk meg vízbe, utána szűrjük le, és tegyük rumba 1 órára. Ezután használjuk fel a töltelékbe. Ha száraz lenne, akkor lekvárral lazítsunk rajta. Töltsük a tölteléket a kikapart piskóta belsejébe, kissé nyomkodjuk le, majd fedjük le a levágott tésztalappal. Tegyünk rá nehezéket, és hűtőbe tegyük 1-2 órára.
A fondantot megszínezzük az ételfestékkel rózsaszínre, majd dolgozzuk egynemű masszává, és két fólia között nyújtsuk ki, és tegyük a torta tetejére, vonjuk be vele. Díszítsük kedvünk szerint. Már tálalhatjuk is.