Téli sütőtökleves rizzsel recept

Téli sütőtökleves rizzsel
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
3282

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Hideg, téli napokon különösen jólesik ez a laktató, sűrű krémleves, amelyet egyrészt a pürésített sütőtök, másrészt a belefőzött rizottórizs tesz bársonyosan simává. 

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • só és fekete bors
  • 1 db friss, csípős, zöld húsú csilipaprika, kicsumázva és apróra vágva
  • 2 db vöröshagyma összevágva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 kg sütőtök
  • 1 evőkanál friss korianderzöld összevágva
  • 1 kiskanál nem túl csípős currypor
  • 17.5 dkg rizottórizs
  • kevés forró zöldségalaplé (elhagyható)

Elkészítés

Meghámozzuk a sütőtököt, azután a belsejéből kikanalazzuk a magokat és a rostos szálakat. A magokat leöblítjük, és félretesszük. A sütőtök húsát kockákra vágjuk.

Egy fazékban felhevítjük az olajat, beletesszük a hagymát és az őrölt curryt, majd alacsony-közepes hőfokon addig kevergetjük, amíg a hagyma megfonnyad és karamellizálódni kezd (kb. 15-20 perc).

A kockára vágott sütőtököt, a fokhagymát és a csilipaprikát a fazékba tesszük, és jól beleforgatjuk a hagymás keverékbe. Felöntjük az alaplével, aztán hozzáadunk 5 evőkanálnyi rizst. Felforraljuk, majd lefedjük, és mérsékelt hőfokon 25 perc alatt puhára főzzük a sütőtököt meg a rizst.

Közben egy lábasban vizet forralunk, azután beleszórjuk a maradék rizst, és 15 perc alatt alacsony hőfokon éppen csak puhára főzzük. Szűrőedényben leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük.

A grillsütőt mérsékelten magas hőfokon előmelegítjük. A sütőtökmagokat szétterítjük egy tepsiben, majd 3–5 perc alatt kissé megpirítjuk, miközben többször átforgatjuk őket. Amikor már érezhető a pörkölt magok kellemes illata, kivesszük a tepsit a sütőből és félretesszük.

A megfőtt sütőtököt és rizst turmix vagy robotgépben, illetve botmixer segítségével pépesítjük.

Hozzáadjuk a külön megfőzött rizst is, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Óvatosan felmelegítjük. Ha túl sűrű lenne a leves, még hozzáöntünk egy kevés forró zöldségalaplét vagy vizet. Közvetlenül tálalás előtt belekeverjük az apróra vágott korianderzöldet, és rászórjuk a pirított tökmagot.

Tipp:

• A curryport 1 evőkanál szárított, morzsolt rozmaringgal vagy vegyes zöldfűszer keverékkel is helyettesíthetjük. Készítsünk sonkatöklevest almával és rizzsel. A sonkatököt ugyanúgy készítjük elő, mint asütőtököt, csak a magját nem tesszük félre megpirítani. A hagymát az olajban karamellizáljuk, de currypor helyett őrölt köménnyel ízesítjük. A sonkatököt 1 meghámozott, kimagozott és kockára vágott almával meg 2 gerezd összevágott fokhagymával a fazékba tesszük, majd felöntjük az alaplével, és hozzáadunk 8,5 dkg basmati rizst. 25 percig csendesen főzzük,közben 8,5 dkg basmati rizst egy lábasban puhára főzünk. 1 savanykás almát meghámozunk, eltávolítjuk a magházát, majd apró kockákra vágjuk, és 1,5 dkg vajon kb. 5 perc alatt puhára pároljuk. A levest pürésítjük. Hozzáadjuk a főtt rizst és a párolt almát. Végül 1 evőkanál calvadost és 2 evőkanál tejszínt keverünk bele.

Miért egészséges?

• A sütőtököt nemcsak zöldségként használhatjuk, hanem ízletes desszertet is készíthetünk belőle. Jó példa erre az amerikaiak sütőtöktortája, amit hagyományosan a hálaadás ünnepére sütnek. A sütőtök gazdag antioxidánsokban, például béta-karotinban, luteinben és zeaxantinban, amelyek védik a szervezetet a fertőzésektől. A rizs a legelterjedtebb gabonaféle a világon, 2500 különféle fajtája ismert. Fontos forrása a fehérjének és a keményítőtartalmú szénhidrátnak. Továbbá többféle B-vitamin is van benne. A leves tápanyagtartalmához ezenkívül még hozzájárulnak a sütőtökben található vitaminok.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 179 kcal (746 kJ), fehérje 4 g, zsír 5 g (ebből telített 1 g), szénhidrát 30 g, (ebből cukor 6 g), rost 2,5 g, C-vitamin, A-, B-, E-vitamin, réz, kálium, cink


Téli sütőtökleves rizzsel recepthez kapcsolódó receptek

Téli sütőtökleves rizzsel

Téli sütőtökleves rizzsel

Hideg, téli napokon különösen jólesik ez a laktató, sűrű krémleves, amelyet egyrészt a pürésített sütőtök, másrészt a belefőzött rizottórizs tesz bársonyosan simává. 

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés