Téli táj recept
Beküldő: Sembery István Nehézség: Elkészítési idő: 240 perc
Megnézték: |
Ez egy karácsonyi meglepetés ajándék volt 2011-ben. Az ötlet Heston Blumenthal-tól jött, egy "kicsit" egyszerűsítve. Nagy sikert arattam vele olyan emberek között, akik amúgy nem nagyon esznek édességeket. Sok munka volt vele, de a gyerekek és a felnőttek csillogó szeme megérte!
A recept hozzávalói ( személyre)
- brownie (lehet porból is)
- mézeskrémes (lehet kész lapok is használni, a krém a család ízléséhez igazítva)
- mákosguba (9 db pirított kifli szeletelve + 1 l forralt tej + darált mák porcukorral)
- narancsos zselé (a tónak és az egyik sziklának)
- mandulás zselé (a másik szikla)
- diós zselé (harmadik szikla)
- fekete csoki (bevonatnak)
- fehér csoki (bevonatnak)
- margarin (a csokikba)
- maradék aszalt gyümölcsök a "tóba" (mazsola, vörös áfonya, sárgabarack darabolva)
- banán (a tó alja)
- mandula (megtörve)
- dió (megtörve)
- kókuszreszelék
- 1 kg szőlőcukor
- 3 csomag lap zselatin
- 3 db narancs
- 1 db citrom
- zöld marcipán tömb
Elkészítés
Először a mézeskrémest csináltam meg, mert ennek egy napot állnia kell, hogy a tészta kellően meg tudjon puhulni. A lapokat készen vettem, ezzel időt és hozzáértést is spóróltam. Beáztattam a tört mandulát, a diót és az aszalt gyümölcsöket egy-egy kis tálka vizes rumba. Másnap megsütöttem a braunit sok tört csoki darabbal dúsítva (hogy a csokifüggők is örüljenek!) úgy, hogy a közepébe beállítottam egy fém keverőtálat egy kis vízzel és ezt öntöttem körbe a csokis piskóta maszával. Ez lett a "tó" alapja.
Sütés közben megcsináltam a zseléket. Itt, használtam étel színezéket és mandula aromát is. Az édesítést szőlőcukorral és mézzel oldottam meg, mert a családom idősebb tagjai egy kicsit cukrosak mások meg a vonalaikra vigyázva próbálnak a lehető legkevesebb édeset enni. A diós és a mandulás zselét hagytam teljesen kihűlni (kb. 3 dl/db), a narancsos, citromos, aszalt gyümölcsöst (kb. 2 l) csak kocsonyásodásig. Kb. 3 dl-t, félretettem a harmadik sziklának. Megcsináltam a mákosgubát.
Elővettem egy nagyobb műanyag tálcát és elkezdtem összerakni a Téli tájat. A brauni lett az eleje. A "tó" alját kibéleltem két hosszában felvágott banánnal, majd beleöntöttem a sárgás, sűrűsödő levet. Körberaktam a tálca szélét mézeskrémessel és a keletkezett téglalapot megtöltöttem a mákosgubával.
A megszilárdult zseléket "sziklákká" alakítva elhelyeztem a tetején. Ezután, a megolvasztott, margarinnal fényesített, fekete csokival vékonyan leöntöttem a "tájat". Ez lett a föld. Amikor kihűlt, erre jött a "hó", a margarinos, fényes, fehér csoki. Marcipánból gyúrt karácsonyfa került még a sziklák elé. Az egészet megszórtam kókuszreszelékkel, ettől lett friss, havas a táj.