Téli táj recept

Téli táj
2.5 6

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Sembery István

Nehézség:

Elkészítési idő:

240 perc

Megnézték:
1781

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez egy karácsonyi meglepetés ajándék volt 2011-ben. Az ötlet Heston Blumenthal-tól jött, egy "kicsit" egyszerűsítve. Nagy sikert arattam vele olyan emberek között, akik amúgy nem nagyon esznek édességeket. Sok munka volt vele, de a gyerekek és a felnőttek csillogó szeme megérte!

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • brownie (lehet porból is)
  • mézeskrémes (lehet kész lapok is használni, a krém a család ízléséhez igazítva)
  • mákosguba (9 db pirított kifli szeletelve + 1 l forralt tej + darált mák porcukorral)
  • narancsos zselé (a tónak és az egyik sziklának)
  • mandulás zselé (a másik szikla)
  • diós zselé (harmadik szikla)
  • fekete csoki (bevonatnak)
  • fehér csoki (bevonatnak)
  • margarin (a csokikba)
  • maradék aszalt gyümölcsök a "tóba" (mazsola, vörös áfonya, sárgabarack darabolva)
  • banán (a tó alja)
  • mandula (megtörve)
  • dió (megtörve)
  • kókuszreszelék
  • 1 kg szőlőcukor
  • 3 csomag lap zselatin
  • 3 db narancs
  • 1 db citrom
  • zöld marcipán tömb

Elkészítés

Először a mézeskrémest csináltam meg, mert ennek egy napot állnia kell, hogy a tészta kellően meg tudjon puhulni. A lapokat készen vettem, ezzel időt és hozzáértést is spóróltam. Beáztattam a tört mandulát, a diót és az aszalt gyümölcsöket egy-egy kis tálka vizes rumba. Másnap megsütöttem a braunit sok tört csoki darabbal dúsítva (hogy a csokifüggők is örüljenek!) úgy, hogy a közepébe beállítottam egy fém keverőtálat egy kis vízzel és ezt öntöttem körbe a csokis piskóta maszával. Ez lett a "tó" alapja.

Sütés közben megcsináltam a zseléket. Itt, használtam étel színezéket és mandula aromát is. Az édesítést szőlőcukorral és mézzel oldottam meg, mert a családom idősebb tagjai egy kicsit cukrosak mások meg a vonalaikra vigyázva próbálnak a lehető legkevesebb édeset enni. A diós és a mandulás zselét hagytam teljesen kihűlni (kb. 3 dl/db), a narancsos, citromos, aszalt gyümölcsöst (kb. 2 l) csak kocsonyásodásig. Kb. 3 dl-t, félretettem a harmadik sziklának. Megcsináltam a mákosgubát.

Elővettem egy nagyobb műanyag tálcát és elkezdtem összerakni a Téli tájat. A brauni lett az eleje. A "tó" alját kibéleltem két hosszában felvágott banánnal, majd beleöntöttem a sárgás, sűrűsödő levet. Körberaktam a tálca szélét mézeskrémessel és a keletkezett téglalapot megtöltöttem a mákosgubával.

A megszilárdult zseléket "sziklákká" alakítva elhelyeztem a tetején. Ezután, a megolvasztott, margarinnal fényesített, fekete csokival vékonyan leöntöttem a "tájat". Ez lett a föld. Amikor kihűlt, erre jött a "hó", a margarinos, fényes, fehér csoki. Marcipánból gyúrt karácsonyfa került még a sziklák elé. Az egészet megszórtam kókuszreszelékkel, ettől lett friss, havas a táj.


Téli táj recepthez kapcsolódó receptek

Téli táj

Téli táj

Ez egy karácsonyi meglepetés ajándék volt 2011-ben. Az ötlet Heston Blumenthal-tól jött, egy "kicsit" egyszerűsítve. Nagy sikert arattam vele olyan emberek között, akik amúgy nem nagyon…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Téli táj recepthez

Sembery Gábor - 2012. január 31.
Nagyon finom, nem túl édes, mindenkinek ajánlani tudom! Meglepő karácsonyi ajándék volt!
Angyal - 2012. január 28.
A süti receptre nem ment a csillogó szememre. Hosszú a recept, és nem igazán érthető, a zöld marcipán tömb, 1 kg szőlőcukor, mandulás zselé erről nem is hallottam, diós zselé, stb.