Ténsasszony diós lepénye recept

Ténsasszony diós lepénye
3 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
1221

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A diós lepény egy mutatós, de könnyen elkészíthető falusi sütemény. Mondhatnánk, hogy jeles ünnepek, lakodalmak süteménye. Manapság eléggé elhanyagolják, mert felváltotta a diós kosárka, pedig éppen olyan mutatós ez is, mint modernebb változata. 15 éve már annak, hogy felfedeztem mennyire finomak a diós sütik, és azóta összegyűjtöttem néhányat az elmúlt évek receptjeiből. Nagyanyáink jól tudták milyen is az igazi házi sütemény. Ebből hoztam ezt a nagyon finom kis sütikét.

6 személyre

  • 45 dkg süteményliszt
  • 30 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor

Töltelék:

  • 7 db tojás
  • 20 dkg darált dió
  • 5 dkg liszt
  • 14 dkg barna nádcukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Díszítés:

  • csokilevél
  • kandírozott cseresznye

Elkészítés

Először is egy gyors linzert készítünk, majd hűtőbe tesszük 1 órára.

Kivesszük a hűtőből, és 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Magasabb szélű tepsibe helyezünk. Villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben félig megsütjük. Kihűlés után kerül rá a diótöltelék vagy massza.

A tojásokat szétválasztjuk. A cukor 1/3-ával a sárgáját habosra keverjük, a tojásfehérjét félkemény habbá verjük, majd a cukor 2/3-ával egy kemény habot készítünk.

Így mindent előkészítettünk. A tojássárgájához lazán hozzáadjuk a tojáshabot, majd a diót, úgy mintha egy piskótát készítenénk. Valójában egy olyan diófelvertet (diópiskótát) készítettünk, amiben minimális a liszt. Ezt a masszát a félig sült linzerlapra terítjük, és kenjük el egyenletesen. 180 fokos sütőben sütjük meg.

Míg sül, olvasztott csokoládéból leveleket készítünk. A legegyszerűbb módja, ha szilikonból készült bonbonos formát veszünk ehhez, de leveleket is bekenhetünk a csokival, és ha megköt, csak leválasztjuk róla a csokit. Kihűlés után felvágjuk a lepényt, és díszítjük cukrozott cseresznyével, és a csokoládélevelekkel.


Ténsasszony diós lepénye recepthez kapcsolódó receptek

Ténsasszony diós lepénye

Ténsasszony diós lepénye

A diós lepény egy mutatós, de könnyen elkészíthető falusi sütemény. Mondhatnánk, hogy jeles ünnepek, lakodalmak süteménye. Manapság eléggé elhanyagolják, mert felváltotta a diós kosárka, pedig éppen olyan mutatós ez is, mint modernebb…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés