Ténsasszony diós lepénye recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
A diós lepény egy mutatós, de könnyen elkészíthető falusi sütemény. Mondhatnánk, hogy jeles ünnepek, lakodalmak süteménye. Manapság eléggé elhanyagolják, mert felváltotta a diós kosárka, pedig éppen olyan mutatós ez is, mint modernebb változata. 15 éve már annak, hogy felfedeztem mennyire finomak a diós sütik, és azóta összegyűjtöttem néhányat az elmúlt évek receptjeiből. Nagyanyáink jól tudták milyen is az igazi házi sütemény. Ebből hoztam ezt a nagyon finom kis sütikét.
- 45 dkg süteményliszt
- 30 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 db tojássárgája
- 1 db biocitrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
Töltelék:
- 7 db tojás
- 20 dkg darált dió
- 5 dkg liszt
- 14 dkg barna nádcukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Díszítés:
- csokilevél
- kandírozott cseresznye
Elkészítés
Először is egy gyors linzert készítünk, majd hűtőbe tesszük 1 órára.
Kivesszük a hűtőből, és 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Magasabb szélű tepsibe helyezünk. Villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben félig megsütjük. Kihűlés után kerül rá a diótöltelék vagy massza.
A tojásokat szétválasztjuk. A cukor 1/3-ával a sárgáját habosra keverjük, a tojásfehérjét félkemény habbá verjük, majd a cukor 2/3-ával egy kemény habot készítünk.
Így mindent előkészítettünk. A tojássárgájához lazán hozzáadjuk a tojáshabot, majd a diót, úgy mintha egy piskótát készítenénk. Valójában egy olyan diófelvertet (diópiskótát) készítettünk, amiben minimális a liszt. Ezt a masszát a félig sült linzerlapra terítjük, és kenjük el egyenletesen. 180 fokos sütőben sütjük meg.
Míg sül, olvasztott csokoládéból leveleket készítünk. A legegyszerűbb módja, ha szilikonból készült bonbonos formát veszünk ehhez, de leveleket is bekenhetünk a csokival, és ha megköt, csak leválasztjuk róla a csokit. Kihűlés után felvágjuk a lepényt, és díszítjük cukrozott cseresznyével, és a csokoládélevelekkel.