Tepertőkrémes rudacskák recept

Tepertőkrémes rudacskák
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Andi

Nehézség:

Elkészítési idő:

180 perc

Megnézték:
6082

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nincs is jobb a friss tepertőnél. A tepertős pogácsát nincs is talán, aki ne ismerné és ne szeretné. Ez a rudacska a hagyományos pogácsa kicsit modernebb változata, aminek méltó helye lehet az ünnepi asztalon a többi finomság mellett.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 kávéskanál só
  • 5 dkg margarin
  • 1 db tojássárgája

Tepertőkrémhez:

  • 15 dkg darált tepertő
  • 1 kávéskanál só
  • 0.5 kávéskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál margarin

Lekenéshez:

  • 1 db egész tojás felverve
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a sót beleszórjuk, betakarjuk kevés liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.

A liszthez adjuk még a felfutott élesztőt, a margarint, a tojás sárgáját.

Alaposan kidagasztjuk.

Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A ledarált tepertőt meghintjük a sóval, borssal, és a margarinnal krémesre kavarjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 5 mm vastag téglalap alakra nyújtjuk.

Egy kanál domború oldalával egyenletesen elkenjük rajta a tepertőkrémet.

A tésztát képzeletben 3 vízszintes csíkra osztjuk.

A felső harmadot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó harmadot felfelé, rá terítjük.

A bal oldali szélét középre, majd a jobb oldali részt rá hajtjuk.

Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.

Újra elnyújtjuk 5 mm vastagra és a fenti módon ismét hajtogatjuk.

Megint pihentetjük 20 percet.

Újra elnyújtjuk, de most már csak két vízszintes sávra osztjuk képzeletben és a felső részt hajtjuk a lentire.

Majd az utolsó pihentetés után, ami 20 perc, a tésztát 1,5 cm vékony, hosszú sávra nyújtjuk.

Egy éles, vastagabb pengéjű késsel hosszában kettévágjuk, majd kb. 7 cm hosszú, 1,5 cm széles rudakra szeleteljük.

Sütőpapírral bélelt, nagyméretű (38*30 cm) tepsibe rakjuk, egymástól nem túl távol.

A sütőt előmelegítjük.

A tepsiben addig a rudacskák kelnek 20 percet.

Egy egész, felvert tojással lekenjük a tetejüket.

180 fokon, 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.

Nekem ebből az adag tésztából 30 rudacska készült.


Tepertőkrémes rudacskák recepthez kapcsolódó receptek

Tepertőkrémes rudacskák

Tepertőkrémes rudacskák

Nincs is jobb a friss tepertőnél. A tepertős pogácsát nincs is talán, aki ne ismerné és ne szeretné. Ez a rudacska a hagyományos pogácsa kicsit modernebb változata, aminek méltó helye lehet az ünnepi asztalon a többi finomság mellett.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés