Tepertős pogácsa Ibolya módra

Tepertős pogácsa Ibolya módra

Sokak által kedvelt tepertős pogácsa recept. Kiváló csemege téli estékre forralt borral vagy rumos teával.

10 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 15 dkg vaj vagy zsír vagy margarin (ki mit használ)
  • 15 dkg vöröshagymás tepertőkrém
  • 2 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 dl tej
  • 1 pohár tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt, sima, v. füstölt
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az őrölt fehér borsot, elkeverjük, majd belekerül a zsiradék, a tepertőkrém, (ez házilag is elkészíthető darált házi tepertőből, vagy felhasználható zsírsütés után a visszamaradt zsír alja is), elmorzsoljuk. Beleütjük a két tojás sárgáját, hozzáöntjük a langyos tejben cukorral felfuttatott élesztőt és jól összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.

Lisztezett deszkán kb. 2 cm magasra kisodorjuk, megrácsozzuk a tetejét, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket enyhén felvert tojásfehérjével megkenjük, majd rászórjuk a reszelt sajtot. Előmelegített sütőben (gázsütő 5-6 fokozat) kb. 20-30 perc alatt szép pirosra sütjük. (Addig mindenképp süssük, amíg szép pirosak nem lesznek.)

Jó étvágyat kívánok hozzá!