Tepsis csirke sült hagymával recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 70 perc
Megnézték: |
A mogyoróhagyma – francia eredetű nevén salotta – a hagymafélék nagy családjának szelídebb ízű tagja. A fokhagymához hasonlóan gerezdes fejeket alkot, melyeket pergamenszerű héj burkol.
- 60 ml extra szűz olívaolaj
- 12 szem mogyoróhagyma (salotta) megpucolva
- 3 szál friss, egész rozmaring
- 1 evőkanál só
- 0.75 teáskanál frissen őrölt bors
- 1 db egész csirke (kb. 1.75 kg)
- 2 evőkanál finomliszt
Elkészítés
A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozaton) előmelegítjük. 20-25 × 30-35 cm-es tepsibe öntjük az olajat. Belerakjuk és jól megforgatjuk benne az egész hagymákat a rozmaringgal együtt.
Kis tálban összekeverünk fél evőkanál sót 1/2 teáskanál borssal. Kézzel óvatosan felszakítjuk (de nem szedjük le) a bőrt a csirke mellén és combján. Alányúlva a sós borssal bedörzsöljük a húst, azután a baromfi belsejét és bőrét is. Rögzítjük a csirkét oly módon, hogy húskötöző zsineggel összekötjük a lábat, a szárnyat pedig a nyak felé húzva a háti rész alá dugjuk.
A csirkét mellehúsával fölfelé a tepsibe helyezzük a hagymákhoz, majd 50 percre a sütőbe tesszük. Közben gyakran megkenjük a lecsöpögő zsírral. Ha jól átsült, tálalótányérra rakjuk a sült hagymával együtt. A rozmaringot kidobjuk.
A sütőedényből átöntjük a zsiradékot egy kis tálba, és félrerakjuk. A tepsibe locsolunk 250 ml vizet, és felkaparjuk az alján, oldalain lesült húsmaradványokat, azután félretesszük azt is.
A tálkában lévő zsiradékból 2 evőkanálnyit kis lábosba öntünk. Mérsékelt tűzön megforrósítjuk, majd a liszttel csomómentesre keverjük, és 2-3 percig tovább melegítjük, hogy kissé megbarnuljon. Hozzákavarjuk a tepsiben lévő szaftos lét a maradék sóval és borssal, majd gyenge tűzön addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
A csirkét a sült hagymával körítve tálaljuk. A sűrű szaftot ízléses csészében adjuk mellé.
Adagonként: 588 kcal (2460 kJ), 40 g fehérje, 45 g zsiradék (ebből 12 g telített zsírsav), 7 g szénhidrát (ebből 2 g cukor), 825 mg nátrium, 2 g rost