Tepsis csirke zöldségekkel recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Ehhez egytálétel elkészítéséhez körülbelül másfél óra szükséges, de mivel alig van mit előkészíteni, pillanatok alatt a sütőbe kerülhet. Közben néha meg kell forgatni a húsokat és a zöldségeket, hogy egyenletesen süljenek.
- 1 db egész csirke (kb. 1,75 kg), 8 nagy darabra vágva
- 16 db kis szemű burgonya (pl. újkrumpli, ha szezonja van), nagy darabokra vágva
- 1 db zöld cukkini, nagy darabokra vágva
- 1 db sárga cukkini vagy főzőtök, nagy darabokra vágva
- 22 dkg bébirépa, megtisztítva
- 1 fej fokhagyma, burka fellazítva, a kemény felső része levágva
- 2 db szárított babérlevél
- 0.5 teáskanál szárított zsálya
- 0.5 teáskanál szárított kakukkfű
- 0.75 teáskanál só
- csipetnyi frissen őrölt bors
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítés
A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozaton) előmelegítjük. A feldarabolt csirkét nagy tepsibe rakjuk, köréje a zöldségeket, a fokhagymát és a babérlevelet. Mindezt meghintjük a szárított zöld fűszerekkel, sóval, borssal, majd rácsorgatjuk az olajat, hogy egyenletesen bevonjon mindent (ehhez kicsit rázzuk össze a tepsit).
1 óra 15 percre a sütőbe tesszük. Közben 15 percenként megforgatjuk a húsokat, és átkeverjük a zöldségeket is, amíg minden aranybarnára és ropogós-omlósra nem sül.
A húst tálalótányérra, a zöldségeket tálba szedjük. A babérlevelet eldobhatjuk. A sült fokhagymagerezdekből a zöldségekre nyomjuk a puhára sült velőt, és alaposan összeforgatjuk. A csirkét az így ízesített zöldségekkel tálaljuk.
Adagonként: 744 kcal (3116 kJ), 48 g fehérje, 41 g zsiradék (ebből 11 g telített zsírsav), 47 g szénhidrát (ebből 6 g cukor), 653 mg nátrium, 9 g rost