Tészta kétféle sajtból készült mártással recept

Tészta kétféle sajtból készült mártással
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

15 perc

Megnézték:
2042

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ha egy mozgalmas nap után tápláló vacsorára vágyunk, ez az étel az egyik leggyorsabb és legjobb megoldás: a sajtkeverék éppen elkészül, mire a tészta kifő. A forró tésztával összekevert parmezán sajt és ricotta túró megolvad, és már kész is van a krémes mártás.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 22 dkg mélyhűtött zöldborsó
  • só és fekete bors
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 5 dkg parmezán sajt frissen reszelve
  • 40 dkg fusilli (orsótészta) vagy valamilyen más alakú tészta
  • 15 dkg ricotta túró
  • apróra tépkedett friss bazsalikom vagy szurokfű

Elkészítés

A tésztát főzzük lobogó vízben 7 percig. Öntsük bele a borsót, forraljuk fel ismét, és főzzük még 3–5 percig, hogy a tészta „al dente” (ruganyos), a borsó pedig puha legyen.

Közben szórjuk a parmezán sajtot egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük, amíg sűrű krémet nem kapunk. Adjuk hozzá a ricotta túrót, és keverjük egyenletesen simává. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Szűrjük le a tésztát, kb. 6 evőkanálnyi főzőlevet tegyünk félre. A forró tésztát azonnal tegyük a sajtos mártásba, és jól keverjük össze. Öntsük hozzá a félretett főzőlevet, hogy a mártás hígabb legyen.

Ízesítsük utána, ha szükségesnek találjuk, és szórjuk meg bőségesen friss bazsalikommal vagy szurokfűvel. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Ehhez az ételhez mindenféle zöldség felhasználható. Próbáljuk ki a brokkolit, a sárgarépát, a zöldbabot vagy a csemegekukoricát. A 3. lépés végén keverjünk hozzá reszelt nyers cukkinit vagy sárgarépát. A nyers zöldségnek különösen magas a rost- és vitamintartalma. A sajtmártásba tehetünk vékony csíkokra vágott konzerv aszalt paradicsomot. A mediterrán jellegű, sajtmártásos-fejtett babos gyors tésztába borsó helyett tegyünk mélyhűtött vagy friss fejtett babot. Törjünk át 10 dkg lecsepegtetett feta sajtot, majd keverjünk hozzá 5 dkg omlós kecskesajtot, hogy sűrű masszát kapjunk. Szükség esetén hígítsuk kissé a tészta főzőlevével, sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá egy kis frissen reszelt citromhéjat. Közvetlenül tálalás előtt keverjünk bele egy kevés apróra vágott friss kaprot.

Miért egészséges?

• A tésztás fogások elkészítéséhez hagyományosan használt parmezán sajtnak nagyon magas a zsírtartalma. Ebben a receptben jellegzetes íze kedvéért használunk belőle egy keveset, és ricotta túróval vegyítjük, amelynek viszonylag alacsony a zsírtartalma – a ricotta 100 g-onként 11 g zsírt tartalmaz, míg az azonos súlyú zsíros krémsajt 47 g-ot. A borsó megfelelő mennyiségű rostanyagot tartalmaz, továbbá C-vitamint, folsavat, vasat és cinket. B-vitaminok is találhatók benne, főleg B1, és fehérjetartalma is jelentős.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 535 kcal, fehérje 22 g, zsír 15 g (ebből, telített 6 g), szénhidrát 81 g (ebből cukor 4 g), rost 6 g, kalcium, réz, vas, cink, A-, B1-, B12-vitamin, folsav, niacin, szelén


Tészta kétféle sajtból készült mártással recepthez kapcsolódó receptek

Tészta kétféle sajtból készült mártással

Tészta kétféle sajtból készült mártással

Ha egy mozgalmas nap után tápláló vacsorára vágyunk, ez az étel az egyik leggyorsabb és legjobb megoldás: a sajtkeverék éppen elkészül, mire a tészta kifő. A…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés