Texasi sült szilvás pite

Texasi sült szilvás pite

Stahl Judit műsorában találtam, és nagyon egyszerű az elkészítés, külföldön lehet kapni, de az eredetinél finomabb a házi változat.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 25 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 7.5 dkg hideg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 1.5 dl tej
  • 1 db tojásfehérje a kenéshez
  • olaj a sütéshez

A töltelékhez:

  • 15 dkg szilvalekvár
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Első lépésként a 2 dkg élesztőt felfuttatjuk a 1,5 dl tejben. A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy nagy tálban vagy késes betétű robotgépben. Ha gépet használunk, a vajat apróra kockázzuk és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Gép nélkül a vajat a reszelő nagy lyukó oldalán hozzáreszeljük a lisztes keverékhez. A vajas-lisztes morzsához hozzáadjuk az egy tojássárgáját, és felfuttatott élesztőt. A tésztát bucira formázzuk és folpackba csomagoljuk és 30 percig hütőben pihentetjük.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 1/2 cm vékonyra, és köralakú (pld. 8 cm átmérőjű pohárral) kiszaggatjuk. A körlapok közepébe 1-1 teáskanál lekvárt teszünk, majd a tésztaszéleket vékonyan megkenjük tojásfehérjével, amelyet előtte villával enyhén felvertünk. Ezután mindegyik körlapot félbehajtjuk, hogy félhold alakú tasakokat kapjunk, és az összeérő tésztaszéleket jól összenyomjuk.

A pitét 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük a forró olajban. Amikor a piték már feljöttek az olaj tetejére, óvatosan mindegyiket megfordítjuk, hogy az eddig felfelé néző felük is megsüljön. Egyszerre mindig csak kb. 5 db-ot sütünk, nehogy lehüljön az olaj.

A megsült pitéket papírtörlőre szedjük, leitatjuk róluk a felesleges olajat, és porcukorral meghintjük. Más töltelékkel is készíthető pl. nutellával, vagy akár más fajta lekvárral. Elrontani nem lehet, másnap is kiváló lesz.