Tintahal mentával és fűszervajjal recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
A serpenyőben hirtelen kisütött friss tintahal, amelyet ropogós fehér kenyérrel és salátával tálalunk, ideális előétel, de könnyű nyári fogásként is tálalhatjuk.
- 50 dkg tisztított tintahal (fej és csápok nélkül)
- 3 db salátaszív
- 2 db mogyoróhagyma
- 2 db citrom
- 6 db mentaágacska
- 8 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- só és fekete bors
- 1 db bagett
Elkészítés
A tintahalat hosszában félbevágjuk, ha a darabok 10 cm-nél hosszabbak, még egyszer elfelezzük. A belső oldalakat kereszt alakban bevagdossuk.
A salátaszíveket megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk és egy nagy tálba tesszük.
A hagymát megtisztítjuk és apróra összevágjuk. A citromot megmossuk és szárazra töröljük. Az egyik citrom héját lereszeljük, majd kifacsarjuk a levét; a másikat felszeleteljük és félretesszük. A mentaágacskákat megmossuk, szárazra töröljük és apróra összevágjuk.
Egy kis serpenyőben megmelegítjük a vajat. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, összezúzzuk, a serpenyőbe dobjuk és egy percig pirítjuk. Hozzáadjuk a citromhéjat és -levet, majd félretesszük.
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a tintahalat adagonként 2–3 percig sütjük benne, míg a húsdarabok ki nem fehérednek és kis hengerekké össze nem ugranak.
A tintahalat szaftjával együtt, valamint a kis serpenyő tartalmát a salátára öntjük, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük a salátával.
A mentát a salátára szórjuk. Citromszeletekkel és meleg bagettel tálaljuk.
Tipp:
Mediterrán köretként jól illik hozzá a görög saláta.
A recept tápértéke:
TÁPÉRTÉK EGY ADAGBAN: 536 kcal/2251 kJ energia, 47 g szénhidrát, 25 g fehérje, 26 g zsír (ebből 13 g telített zsírsav), vitaminok: A-vitamin, B-vitaminok és E-vitamin