Tintahalas száraztészta

Tintahalas száraztészta

Rémesen fekete! :) Ezzel a száraztészta alappal nagyon egyedi ételt varázsolhattok az asztalra! Leginkább halas-tengeri herkentyűs kiegészítésekhez ajánlom!

2 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 2 db egész tojás
  • 1 csomag 4 grammos tintahal tinta
  • hideg víz
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet egy edénybe szitáljuk. (Teljesen változó, hogy milyen lisztből készítek tésztát. Vitathatatlan, hogy a '00'-ás a igazi, de én éppen otthon lévőből is bátran nekilátok egy-egy tészta meggyúrásához!) A lisztbe egy kis mélyedést készítünk és ide felütjük a tojásokat, majd a tasakot felvágva hozzáadjuk a tintahal tintát, ami kicsit krémes, kicsit folyós állagú. (A boltban inkább nézzétek meg, hogy mit vesztek. Én már jártam úgy, hogy beszáradt, darabos tintát kaptam éppen még a lejárati idő előtt.) Összegyúrjuk a tésztát. Ha túl száraz lenne, akkor a hideg vizet kis adagonként hozzáöntjük és tovább dolgozzuk a keveréket. Szép ruganyosnak kell lennie a végeredménynek. A tésztát belisztezve, egy edénnyel letakarva, szobahőmérsékleten kb. 1 órán át pihentetjük, hogy szépen kisimuljon.

Joggal merül fel a kérdés, hogy mi is készüljön belőle. Tökéletes kiegészítője egy-egy tengeri herkentyűs fogásnak. A forma szintén ránk van bízva, de például egy jó kis tagliatelle nagyon mutatós belőle készítve. Végül vagy azonnal kifőzzük a tésztát vagy egy nagy abroszon legalább 1-2 éjszakán keresztül teljesen megszárítjuk. Üvegbe rakva egy hónapig, de tovább is eláll ez a fajta tészta.

Tipp: sokakban merül fel a kérdés, hogy jó-jó, de mire használjam ezt a feketeséget? Én elsőként tengergyümölcseivel próbáltam ki. Egy kicsi fehérborban megpároltam a herkentyűket, majd amikor elkészült, összeforgattam a tésztával, egy kis olívaolajjal meglocsoltam és frissen aprított petrezselyemmel megszórtam. Én jobban szeretem a "szószosabb" tésztákat, így elkészítettem ezt a változatot carbonara szósszal is. Betöltve ravioliként nekem ízlett a gombás-petrezselymes sajtos változat is. Egy kicsit extrémebb, de a paradicsomos-csilis-halas sem volt rossz. Remélem egy-két ötletet tudtam adni, amiből valamit megálmodhattok!

Tipp: sokakban felmerül, hogy hol és mennyiért lehet hozzájutni a tintához. 490 Ft-ba kerül a 2 x 4 g-os csomag. Személyesen és webáruházban is megvásárolhatjátok a CULINARIA ITALIA üzletben.