Tökfőzelék recept

Tökfőzelék
4.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
TV Paprika Magazin

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
11042

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Vannak ételek, amelyek a gyermekkorunkat juttatják eszünkbe. Ilyen például a tökfőzelék.

2 személyre

  • 1 kg gyalult tök
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 40 dkg sült tarja
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dl tejföl
  • 2 dl víz
  • 0.5 db citrom leve
  • 1 nagy csokor kapor

Elkészítés

A tököt besózzuk és 30 percig állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a tököt és fedő alatt puhára főzzük.

Ezalatt a sült tarját hajszálvékony szeletekre vágjuk és 250 °C-ra előmelegített sütőben alaposan megpirítjuk.

A lisztet elkeverjük 1 dl tejföllel és a vízzel, hozzáadjuk a tökhöz, és 1-2 percig állandó kevergetés mellett forraljuk. Ezután hozzáadjuk a maradék tejfölt, néhány percig tovább forraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a citromlét és a felaprított kaprot.


Tökfőzelék recepthez kapcsolódó receptek

Tökfőzelék

Tökfőzelék

Vannak ételek, amelyek a gyermekkorunkat juttatják eszünkbe. Ilyen például a tökfőzelék.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Tökfőzelék recepthez

thumb
vajdamarta - 2010. szeptember 19.
Most először olvastam itt a TV Paprika tökfőzelék receptjét, és felcsillant a szemem, mert szinte ugyanígy tanultam én is az elkészítését. Nagymamám a gyalult tököt enyhén sózta, ecetezte, kevés cukorral édesítette, 1/2 óráig állni hagyta. Közben hagymát dinsztelt. A kicsavart tököt, apróra vágott kaprot összepárolta a hagymával. Az ízes töklevet, tejfölt, lisztet alaposan elkeverte, kevés vízzel hígította, hozzáöntötte a roppanósra párolt hagymás tökhöz. Összeforralta. Hidegen, langyosan is ettük. A kevés cukor nagyon harmonikussá, szelíddé tette az ízeket. Az egész családunk így főzi. Bizonyára finom pörköltalapon is. Tejfölös habarás és kapor nélkül nálunk az a Töklecsó, amit cukkiniből is készítettem már. Mindegyiket ki kell próbálni.
Kónya Klára - 2009. december 06.
Én a nagymamámtól úgy tanultam,hogy pörkölt alapon főzőm a gyalult tököt(csepp ecettel és sóval,majd kinyomkodva)természetesen kaporral,a végén pedig tejfölös habarással.Feltét nélkül imádom.