Tökfőzelék Ibolya készítésében

Tökfőzelék Ibolya készítésében

Hamisítatlan tökfőzelék recept.

2 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 kg gyalult tök
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 db közepes fej vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál ecet
  • csipetnyi cukor
  • 1 pohár tejföl
  • 1 evőkanál liszt
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A legyalult tököt kissé besózzuk és kicsit kinyomkodjuk a sós léből. A felhevített zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, és a tűzről levéve megszórjuk az őrölt pirospaprikával, majd visszatéve felöntjük egy kevés vízzel. Amikor visszasült a zsírjára, rátesszük a tököt és jól összekeverjük. Rátesszük az ecetet is. Nagyanyám szokta mondani, hogy: " vigyázz, el ne szapuljon a tök", vagyis szálas maradjon, ne főjön szét.

Egy kicsit sütjük, majd a liszttel leszórjuk, egy kicsi tejet is önthetünk rá, ha hígabban szereti valaki, de én csak a tejfölt szoktam ráönteni és elkeverni. Beleteszünk a csipetnyi cukrot, ellensúlyozva az ecetet és a finomra metélt kaprot. Összeforraljuk. Amennyiben sótlannak találjuk, már csak ételízesítőt tegyünk bele.

Friss házi nokedlivel és szarvaspörkölttel tálaltam. Egyébként én csak nokedlivel jobban szeretem.

Jó étvágyat hozzá!