Töltött cukkini recept

Töltött cukkini
4.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
3284

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


E nagyon finom vegetáriánus ételhez egy jókora cukkinit vastag darabokra vágunk, kivájjuk a belsejét, majd vajpuha cannellino bab és édeskömény ízletes elegyével töltjük meg. Hogy a kulináris gyönyör teljes legyen, a tetejére ropogós, diós prézli kerül. Kenyérrel és idényjellegű salátával tálaljuk.

4 személyre

  • 6 db nagy cukkini
  • 1.5 evőkanál dióolaj vagy növényi olaj
  • 2 db mogyoróhagyma vagy 1/2 fej kis vöröshagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 db édesköménygumó apróra feldarabolva
  • 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 40 dkg konzerv cannellinobab (vagy nagy szemű fehérbab) lecsurgat- va, átmosva
  • 3 evőkanál apróra vágott friss korianderzöld
  • 0.5 mokkáskanál őrölt csilipaprika
  • 4 mokkáskanál zöldségalaplé

A prézlis feltéthez:

  • 5 dkg prézli teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérből
  • 5 dkg tört dió
  • 5 dkg parmezán vagy más olasz típu- sú keménysajt frissen reszelve

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 190°C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). A cukkinik végeit vágjuk le, majd hosszanti irányban gyaluljuk csíkosra a héjukat. Utána vágjuk mindegyiket 4 cm vastag darabokra, és vájjuk ki a puha közepüket 3 cm átmérőjű, kerek süteményszaggató formával, almamagozóval vagy egy kis éles késsel. A kiszedett cukkinibelet ne dobjuk el, hanem vágjuk kis kockákra és tegyük félre.

Tegyük a cukkinigyűrűket egy tálba, és öntsünk rájuk forrásban lévő vizet, annyit, hogy ellepje őket. Hagyjuk 2 percig ázni, majd szűrőbe téve öntsük le róluk a vizet, és rendezzük el mindet egy nagy hőálló tálban, egymás mellé állítva őket.

Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. Pirítsuk benne a kétféle hagymát 3-4 percig, hogy puhulni kezdjenek. Rakjuk hozzá a felaprított édesköményt és a kockákra vágott cukkinibelet. Kis lángon süssük további 5 percig, míg minden zöldség puha nem lesz. Vegyük le a tűzről, kavarjuk a serpenyőtartalmához a darabolt paradicsomot, a babot, a koriandert és a csilit (ha teszünk bele), majd ízesítsük tetszés szerint.

Kanállal töltsük a zöldséges elegyet a cukkinigyűrűkbe, a tetejükön felpúpozva. Öntsük köréjük a tálba az alaplét. Sátorszerűen fedjük le a tálat alufóliával, hogy a cukkinik fölött legyen egy „gőztér”, amelyben jól átpárolódnak. A fólia széleit körben tapasszuk a tálhoz. Így tegyük a sütőbe 1/2 órára.

Vegyük le a fóliát, és szórjuk a cukkinik tetejére a prézlit, a diót és a sajtot; aki szereti, egy kevés frissen őrölt borsot is hinthet rájuk. Fólia nélkül tegyük vissza a tálat a sütőbe további 15–20 percre, hogy a cukkinik egészen megpuhuljanak, a tetejük pedig ropogósra és aranybarnára süljön.

A recept tápértéke:

Adagonként: 363 kcal, 1513 kJ; 21 g fehérje; 19 g zsír, ebből 4 g telített; 28 g szénhidrát, ebből 12 g cukor; 10 g élelmi rost; 209 mg nátrium; 56 dkg zöldség


Töltött cukkini recepthez kapcsolódó receptek

Töltött cukkini

Töltött cukkini

E nagyon finom vegetáriánus ételhez egy jókora cukkinit vastag darabokra vágunk, kivájjuk a belsejét, majd vajpuha cannellino bab és édeskömény ízletes elegyével töltjük meg. Hogy a kulináris gyönyör teljes legyen, a tetejére ropogós,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés