Töltött fánk recept
Beküldő: ibi1950 Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Nagyon jó párosításnak bizonyult a vegyes gyümülcsízzel, és a fahéjas dióval töltött fánk. Mindenkinek, csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki. Lassan itt a fánk szezonja!
A recept hozzávalói ( személyre)
- 0.5 kg liszt
- 2 db tojássárgája
- 6 dkg olvasztott vaj
- 3 dkg élesztő
- 0.5 liter langyos tej
- 2 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- 5 dkg mazsola
- 2 evőkanál sütőrum
- 1 db citrom reszelt héja
- 10 dkg darált dió
- ízlés szerint őrölt fahéj
- kevés cukor
- kicsi forró tej
- 10 dkg sütésálló gyümölcsíz (tetszés szerinti ízesítésű)
- olaj a sütéshez
- faféjas, vagy vaníliás porcukor a szóráshoz
Elkészítés
A mazsolát megmossuk, és beáztatjuk a két evőkanál rumban. Felolvasztjuk a vajat, és langyosra hűtjük. Meglangyosítjuk a tejet. Két evőkanál cukrot elkeverünk kevés langyos tejben, és ebben felfuttatjuk az élesztőt. A fél kiló lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a csipetnyi sót és a reszelt citromhéjat. Közepébe mélyedést készítünk, és ebbe ütjük a két tojás sárgáját, majd a felfuttatott élesztőt, valamint az ásztatott mazsolát, a rummal együtt.
A többi tejet felhasználva bedagasztjuk a tésztát, addig kell dagasztani, míg el nem válik a tál falától, és a faknáltól. Közben a langyos vajat is beledagasztjuk. Lelisztezve, letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, visszadagasztjuk, majd újra kelesztjük. Erre azért van szükség, hogy jó levegős tésztát kapjunk.
Amig kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A diót tetszés szerint Ízesítjük, és egy kevés forró tejjel elkeverjük. Nem szabad folyósnak lenni. Ha folyósra sikeredik, reszeljünk hozzá egykis babapiskótát. A lekvárt, laposabb kockákra vágjuk. A megkelt tásztát deszkára borítjuk, elfelezzük, kisodorjuk, egyiket félre tesszük, a másikon bejelöljük a fánkokat, a közepébe tesszük a lekvárt, tetejére a diós masszát. Rátesszük a másik tésztát, majd kiszaggatjuk, lehetőleg középen legyen a töltelék. (6-8 cm-es szaggatót használjunk)
A fánkokat letakarva 30 percig kelesszük, majd a felhevített olajban süssük szép pirosra. Kicsit huzzuk szét a tésztát, mielőtt az olajba tesszük. Az olajnak nem szabad túl forrónak lenni, mert akkor túlsülnek a fánkok. Először fedő alatt süssük, majd megfordítva, fedő nélkül. A felesleges olajat itassuk le, majd fahéjas porcukorral finoman hintsük le a kisült tésztát.