Töltött karalábé pikáns, tejszínes kapormártással recept

Töltött karalábé pikáns, tejszínes kapormártással
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
794

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ha leárazás van karalábéból, megéri beruházni egy ilyen finom töltött zöldség elkészítéséhez belőle.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Töltött karalábé:

  • 200 g darált sertéshús
  • 100 g cottage cheese vagy sovány túró
  • 35 g gouda sajt
  • 7 db csiperkegomba
  • 4 db fehér, zsenge karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 dl tej
  • 1.5 csokor petrezselyem
  • 2 db tojás sárgája
  • 90 g vaj
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • só ízlés szerint
  • fekete bors, frissen őrölve ízlés szerint

Kapormártás:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 db karalábé kivájt közepe
  • 2 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem
  • 45 g vaj
  • 2 evőkanál búzafinomliszt
  • 2.5 dl főzőtejszín
  • 5 dl víz
  • 1 evőkanál 10%-os ecet
  • 2 csokor kapor
  • só ízlés szerint
  • kristálycukor ízlés szerint

Elkészítés

A karalábé tetejét levágjuk, a héját eltávolítjuk, a közepét karalábévájóval vagy evőkanállal kikaparjuk. Annyi karalábéhúst távolítunk el az egész karalábék belsejéből, hogy a lehető legvékonyabb, de még stabil oldaluk legyen, ez kb. fél cm-es falvastagságot jelent. A héjat és a karalábék közepét ne dobjuk ki, a mártásnál fogjuk felhasználni!

A vízhez adjuk a vaj kb. 80%-át, sózzuk, cukrozzuk, és ebben főzzük puhára kb. 20 perc alatt a kivájt karalábékat és a levágott „tetejüket”.

Serpenyőben, vajon finomra vágott hagymát, fokhagymát párolunk, majd hozzáadjuk a darált sertést, apróra vágott gombát, és alaposan megpirítjuk. Pár perc pirítás után hozzáadhatjuk a zsemlemorzsát is, sózzuk és borsozzuk. Ha a hús megpirult, valamint puha is, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a tojássárgáját, reszelt sajtot, cottage cheese-t, petrezselymet. A megpuhult karalábék belsejébe töltjük a húsos tölteléket, köré öntünk kis olivaolajat, és forró, 200 °C-os sütőbe tesszük 20 percre, amíg jól átsül.

Kapormártás:

Közben kevés vajon aranysárágára pirítunk ½ db, finomra vágott hagymát, majd egy–két evőkanál liszttel megszórjuk, és zsemleszínűre pirítjuk. Ha kellően szép sárgás a liszt, az alapléből amibe a karalábé főtt felöntjük. Alaposan kiforraljuk, hagyjuk kicsit besűrűsödni, majd ízesítjük sóval, cukorral és kevés ecettel. Ha kellően pikáns, az utolsó pillanatban hozzáadhatjuk a tejszínt, rövid ideig forraljuk, végül a tűzről levéve a frissen vágott kaprot is hozzáadhatjuk.

Tálalás:

A forró mártásból egy mélytányérba kanalazunk, majd a sütőből érkező, forró, töltött karalábét a tányér és a mártás közepébe tesszük a „tetejével” együtt. Azonnal fogyasztjuk.


Töltött karalábé pikáns, tejszínes kapormártással recepthez kapcsolódó receptek

Töltött karalábé pikáns, tejszínes kapormártással

Töltött karalábé pikáns, tejszínes kapormártással

Ha leárazás van karalábéból, megéri beruházni egy ilyen finom töltött zöldség elkészítéséhez belőle.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés