Töltött óriás kagylótészta recept

Töltött óriás kagylótészta
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
5180

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a recept a hagyományos olasz étel újabb változata, amelyben cukkiniből, zsírszegény ricottából és dióból készített krémes mártásba forgatjuk a zöldfűszeres spenóttal megtöltött kagylótésztát.

4 személyre

  • só és fekete bors
  • 25 dkg ricotta
  • 8.5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
  • 4 gerezd fokhagyma összevágva
  • 3 db cukkini vékonyan felkarikázva
  • 1 db tojás enyhén felverve
  • 50 dkg spenót megtisztítva
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 10 dkg dióbél durvára összevágva
  • 3 evőkanál friss turbolya vagy majoránna apróra vágva
  • 3 evőkanál metélőhagyma vagy 3 kis mogyoróhagyma apróra vágva
  • 3 evőkanál friss bazsalikom összevágva
  • 12 db tölteni való óriás kagylótészta
  • 5 dkg eidami sajt lereszelve
  • 2 evőkanál apró bazsalikomlevél

Elkészítés

Alaposan megmossuk a spenótot, és a nedves leveleket egy nagy lábasba tesszük. Lefedjük, majd magas hőfokon 3 percig pároljuk, miközben az edényt többször megrázogatjuk. Amikor a spenót éppen csak megfonnyadt, kiborítjuk egy szűrőedénybe, lecsepegtetjük, és megvárjuk, amíg kihűl.

Közben beletesszük a lábasba a cukkinit és a fokhagyma felét. Felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Magas hőfokon kb. 3 percig főzzük, amíg a cukkini éppen csak megpuhul.

A cukkinit az alaplével együtt konyhai robotgépben elkeverjük a ricotta felével, a dióval meg 2 evőkanálnyi parmezán sajttal. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Az így nyert szósz kissé sűrűbb, mint a tejszín, de valamivel hígabb, mint általában a főtt tésztához adott mártások.

Amikor a spenót eléggé kihűlt ahhoz, hogy kézbe tudjuk fogni, maroknyi adagokban kinyomkodjuk belőle a felesleges levet, majd durvára összevágjuk. Összekeverjük a turbolyával vagy a majoránnával, a metélő- vagy mogyoróhagymával, a bazsalikommal, a maradék fokhagymával, a ricottával és a tojással, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 5-ös fokozat). Megtöltjük a spenótos-zöldfűszeres keverékkel az óriás kagylótésztákat, és egy tűzálló tálba tesszük őket.

Ráöntjük a mártást, és megszórjuk a maradék parmezán sajttal. Alufóliával szorosan letakarva 30 perc alatt készre sütjük.

Végül az elkészült töltött tésztára szórjuk az edami sajtot és a bazsalikomot, 5 percig fedetlenül állni hagyjuk, hogy a sajt megolvadjon rajta, és tálaljuk.

Tipp:

• A töltelékhez bármilyen zöld színű főzelékfélét felhasználhatunk, hogy a spenótot vagy a fűszernövényeket helyettesítsük. Próbáljuk ki a cékla zöldjével, mángolddal vagy pitypanglevéllel. Nézzünk szét, és válogassunk a fűszernövények között a konyhakertünkben vagy az élelmiszer-áruházak zöldségrészlegén, hogy minél érdekesebb, vitaminokban gazdag tölteléket készíthessünk.

Miért egészséges?

• A dió a többszörösen telítetlen és esszenciális zsírsavak megfelelő forrása. Egyes kutatások szerint azoknál, akik zsírszegény étrend mellett naponta kis mennyiségű diót fogyasztanak, csökken a vér koleszterinszintje. A dióban ezenkívül még hasznos mennyiségű E-vitamint, többféle B-vitamint, káliumot, sőt fehérjét is találunk.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 630 kcal (2627 kJ), fehérje 34 g, zsír 38 g (ebből telített 13 g), szénhidrát 39 g, (ebből cukor 6 g), rost 5,5 g, A-vitamin, kalcium, B1-, B2-, B12-, C-, E-vitamin, folsav, niacin, réz, kálium, B6-vitamin, vas, szelén


Töltött óriás kagylótészta

Töltött óriás kagylótészta

Ez a recept a hagyományos olasz étel újabb változata, amelyben cukkiniből, zsírszegény ricottából és dióból készített krémes mártásba forgatjuk…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés