Töltött tintahal olasz módra recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
A tintahal omlósan puha marad ebben az ízletes, sütéssel készített változatban.
- 8 db napon szárított (nem olajban eltett) paradicsom
- 1 db főzéshez előkészített, üreges tintahal vagy 8 kis tintahalcső, összesen kb. 300 g a karokkal együtt
- 2 evőkanál apróra vágott kapribogyó
- 75 g friss fehérkenyér-morzsa
- 2 evőkanál összevágott friss vegyes fűszernövény (bazsalikom, szurokfű, petrezselyemzöld vagy zsálya)
- 1 db tojásfehérje
- 0.5 evőkanál olívaolaj
- só
- fekete bors
A díszítéshez:
- néhány csepp bazsalikomecet, citromlé és olívaolaj
A tálaláshoz:
- vegyes saláta cseresznyeparadicsommal
Elkészítés
A szárított paradicsomra öntsünk bőven forrásban lévő vizet, hagyjuk állni 20 percig, hogy megszívja magát, és a felesleges só kiázzon.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő: 4. fokozat). Mossuk meg a tintahalat kívülről-belülről, és itassuk szárazra.
A töltelékhez vágjuk ki és dobjuk el a karokon lévő kemény részeket, majd vágjuk kockákra a mennyiség egyharmadát, és tegyük egy keverőtálba. Tegyük a kapribogyót az edénybe.
Csepegtessük le és szárítsuk meg a paradicsomot, vágjuk apró kockákra, és adjuk a tintahalkarokhoz a kenyérmorzsával és a fűszernövényekkel együtt. Dolgozzuk jól össze, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd keverjük hozzá a tojásfehérjéket.
Kanalazzuk a tölteléket a tintahal üregébe, nyomjuk le egészen a végéig, és zárjuk le a nyílást egy kis nyárssal vagy fa koktélpálcikákkal. Kenjünk ki vékonyan egy tepsit olajjal, és helyezzük bele a töltött tintahalat. Süssük 45 percig, ha egy nagy halat készítünk, vagy 30 percig, ha több kicsit, amíg enyhén meg nem barnulnak.
Tálaláskor vágjuk a halat keresztben 1 cm- es szeletekre, tegyük tálalótálra és pöttyözzük meg balzsamecettel, citromlével vagy olívaolajjal. Kínáljuk vegyes salátával és cseresznyeparadicsommal.
Tipp:
A tálaláshoz: Főfogásként tálalva körítésként adjunk mellé Citrommal párolt parajt gombával és pirított kenyérkockával vagy Roston sült zöldségsalátát.
A recept tápértéke:
Tápérték adagonként,
Energia 668 kJ (159 kcal),
Szénhidrát 17 g,
Fehérje 15 g,
Zsír 4 g (ebből telített zsír 1 g)