Töltött tojás céklás-hagymasalátával recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Töltött tojás a húsvéti asztalra.
- 8 db 8 db tojás
- 4 db 4 db cékla
- 2 db 2 db lila hagyma
- só
- cukor (v. édesítőszer)
- tárkonyecet
- majonéz
- mustár
- őrölt fehér bors
- egész köménymag
Elkészítés
A céklát jó alaposan megmosni, majd puhára főzni. Ezután kihűteni, megpucolni és ízlés szerint felkockázni.
A hagymát megpucolni, majd félbevágni és vékonyan felcsíkozni.
A tojásokat keményre főzni, majd hideg vízbe tenni és kihűteni. Ezután leszedni a héját.
Ízlés szerint ecetes-cukros levet készíteni, majd beletenni a felkockázott céklát, a vékonyra felszeletelt hagymát, a köménymagot és forráspontig melegíteni. (főzni nem kell!!!)
Amikor már majdnem felforrt, levenni a tűzről és kicsit hűlni hagyni.
Ezután beletenni az egész tojásokat, majd lefedni a tetejét és legalább egy napra a hűtőszekrénybe tenni. Ezalatt az idő alatt a tojás a céklának a levétől szép színt kap, és az ízek is összeérnek.
Másnap az ecetes léből ki kell szedni a tojásokat, majd félbevágni és a sárgáját óvatosan kiemelni, hogy a fehérje egyben maradjon.
Egy tálba beletenni a tojássárgákat, majd villával kicsit összenyomkodni. Ízlés szerint sóval, őrölt borssal, mustárral és majonézzel ízesíteni. Jól kikeverni, majd visszatölteni a tojásokba.
Tálaláskor a töltött tojásokat a céklás-hagymás salátával tálalni.