Töltött tökszeletek kaporszósszal recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Még tart a tök szezonja, érdemes kipróbálni!
- 2 db zsemle
- 50 dkg darált hús
- 1 db tojás
- 0.5 fej vöröshagyma
- 3 dkg vaj
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál őrölt fekete bors
- 1 nagy csokor kapor
- 10 dkg trappistasajt reszelve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kg zsenge tök
- 1 teáskanál ételízesítő por vagy teáskanalanként 1 tyúkhúsleveskocka
- 150 g tejföl
- 2 dl zsíros főzőtejszín
- 2 csapott evőkanál finomliszt vagy étkezési keményítő
- 0.5 db citrom leve
Elkészítés
A zsemlét hideg tejbe áztatjuk, jól kifacsarjuk, majd a darált hússal és a tojással összedolgozzuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, az olvasztott vajon megfonnyasztjuk, a húsos masszához adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, 1 evőkanálnyi fölaprított kaporral fűszerezzük.
A tököt meghámozzuk végeit lecsapjuk majd 8, egyenként 3-4 centi vastag karikára vágjuk, közepükből a magokat kanállal vagy karalábé vájóval kiszedjük. Egy tepsibe vagy tűzálló tálba rakosgatjuk. A tölteléket a tökök üregébe púpozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, és durvára reszelt sajttal megszórjuk.
25 percig sütjük. Közben megfőzzük a mártást. A vajon megfuttatjuk a reszelt vöröshagymát, és rádobjuk a vágott kaprot.Felöntjük a húsleves kockából készült levest, vagy ha van kész húsalaplét, és sózzuk, cukorral édesítjük, majd pár percig főzzük.
A tejfölbe keverjük az étkezési keményítőt, és a tejszínt besűrítjük vele a mártást. Kevés citromlével pikánssá tesszük. Jól elkeverjük, míg besűrűsödik, és ha kell még utána ízesítjük kevés fehér borssal is. A tököket tálra rakjuk, és a mártással tálaljuk.