Töltött túrógombóc meggytükrön, diópongyolában recept

Töltött túrógombóc  meggytükrön, diópongyolában
4 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
1424

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A szervezetünk számára nélkülözhetetlen dió ősszel gyakrabban kerül asztalunkra. Az örök klasszikus meggyes-túrós ízharmóniát nem csak süteményben egészíti ki, hanem gombócnak kifőzve is.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

24 db közepes gombóchoz:

  • 5 db tojás
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 75 dkg tehéntúró
  • 20 dkg búzadara

Meggytükörhöz:

  • 50 dkg magozott meggy
  • 1 dl vörösbor
  • 3 evőkanál méz
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet kardamon
  • 1 csipet gyömbér

Pongyolának:

  • 30 dkg durvára darált dióbél
  • 3 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Forró vízbe:

  • olaj

Elkészítés

A meggyet lecsepegtetjük. A serpenyőben alaposan felmelegítjük a mézet, hozzátesszük a meggyet, kissé karamellizáljuk, majd felöntjük a vörösborral, beleszórjuk az őrölt fűszereket és pár perc alatt beforraljuk. A meggyszemek felét kivesszük, a maradékot egy mélyebb tálban botmixerrel pürésítjük.

A gombóchoz valókat az áttört túróval együtt összekeverjük, 3-4 órán át vagy akár 1 éjszaka a hűtőben pihentetjük, míg a dara kellően megduzzad. Szilva nagyságú golyókat formálunk, miközben 1-1 meggyszemet a közepébe helyezünk. Széles lábasban felforrt sós, olajos vízbe helyezzük, nagyon kis hőn, fedő alatt 20-25 percig főzzük, közben villával megforgatjuk. A duplájára nőnek!

Amíg puhul a gombócunk teflon serpenyőben, állandó keverés mellett szárazon kissé megpirítjuk a durvára darál diót. Ne égessük meg, mert keserű lesz. Meghintjük vaníliás porcukorral. A megfőtt gombócok felét szűrőkanállal kiszedjük, belehelyezzük a dióba, lazán, óvatosan összerázzuk, kivesszük, melegen tartjuk. Ugyanígy a másik adagot is meghempergetjük a dió pongyolában.

Tálalásnál bevonjuk a tányér alját a sűrű meggytükörrel, ráültetjük a töltött gombócokat, meggyszemekkel, citromfű bóbitával tálaljuk.


Töltött túrógombóc meggytükrön, diópongyolában recepthez kapcsolódó receptek

Töltött túrógombóc  meggytükrön, diópongyolában

Töltött túrógombóc meggytükrön, diópongyolában

A szervezetünk számára nélkülözhetetlen dió ősszel gyakrabban kerül asztalunkra. Az örök klasszikus meggyes-túrós ízharmóniát nem csak süteményben egészíti ki, hanem gombócnak kifőzve is.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés