Töltött ünnepi kalács recept

Töltött ünnepi kalács
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
4062

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Igazi ünnepi finomság! Én valódi marcipánt használtam, ami nagyon jól dominál a sütiben, de nem reszeltem, hanem apró darabokra csipkedtem bele, mivel nagyon puha.

5 személyre

  • A tésztához:
  • 380 gr búzaliszt (BL55)
  • 50 gr porcukor
  • 50 gr vaj
  • 1 csomag Dr. Oetker Expressz Élesztő
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 120 ml tej (2,8%-os)
  • 5 gr Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 100 gr marcipán
  • 200 gr meggy (mirelit, magozott)
  • 1 db tojás a kenéshez
  • 4 evőkanál tej a kenéshez

Elkészítés

Kivajazunk vékonyan egy 24 cm átmérőjű csatos tortakarikát.

Az összes hozzávalót mérjük ki a dagasztó gép táljába úgy, hogy az élesztő a sóval és a cukorral közvetlenül ne érintkezzen, majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy nem tudunk sima felületet adni a tésztának, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába.

Ezután takarjuk le a tésztát nedves konyharuhával, és 30-50 perc alatt kelesszük duplájára.

Vékony liszten hosszúkás téglalapra (kb. 30x40 cm-re) nyújtjuk a tésztát, és vékonyan ecseteljük meg vízzel.

Egy nagy-lyukú reszelővel reszeljük rá a marcipánt, majd egyenletesen hintsük el rajta az alaposan lecsurgatott meggyet.

Szorosan feltekerjük a tésztát, majd csigává tekerjük, és a hajtással lefelé az előkészített tortaformába tesszük.

Ismét kb. 30-50 percen át kelesztjük a kalácsot, majd egész tojással megkenjük, és előmelegített 170 C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Közben egyszer kenjük át a kalácsot tejjel. Ha megsült, takarjuk le konyharuhával, és így hagyjuk kihűlni. Kivesszük a formából és kihűlés után szeleteljük.

Tárolás: Letakarva 1 hétig is puha marad.


Töltött ünnepi kalács recepthez kapcsolódó receptek

Töltött ünnepi kalács

Töltött ünnepi kalács

Igazi ünnepi finomság! Én valódi marcipánt használtam, ami nagyon jól dominál a sütiben, de nem reszeltem, hanem apró darabokra csipkedtem bele, mivel nagyon puha.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés