Tönköly briós, tönköly kalács recept

Tönköly briós, tönköly kalács
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
elvis

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
106

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Meglepően finom ez a teljes kiőrlésű gabonából sült kalács, érdemes kipróbálni! Cukorbetegek cukor helyett eritrittel is készíthetik, a pizzalisztet pedig elhagyhatják, és süthetik fél kiló tönkölyliszttel. Kicsit morzsálódóbb lesz, de ugyanolyan jó. Langyosan a legfinomabb, amikor a rákent vaj enyhén ráolvad...

6 személyre

  • 350 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
  • 150 g pizzaliszt (manitoba)
  • 7 g szárított élesztő vagy egy kocka friss élesztő
  • 250 ml zsíros tej
  • 1 db tojás (és egy felvert tojás megkenni - elhagyható)
  • 1 kiskanál só
  • 50 g puha vaj
  • 100 g cukor

Elkészítés

A liszteket egy tálba szitálni, a közepébe mélyedést formázni, ebbe beleönteni a langyos tejet, beleütni egy tojást, a közepébe szórni az élesztőt és a cukrot, a szélére pedig a sót.

Mindezt géppel vagy kézzel megdagasztani, majd hozzáadni a vajat, ezzel is simára dagasztani. 2 órát keleszteni. A megkelt tésztát az öklünkkel finoman megnyomkodni, majd fóliával lefedve egy éjszakára a hűtőbe tenni.

Másnap a megkelt tésztából készíthetünk fonatot (kalácsot) vagy brióst a következő módon: egy szögletes sütőformát kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztát 10 egyforma részre vágjuk, golyókat formálunk, ezeket a tenyerünkkel kilapítjuk, majd a széleket középre gyűrve ismét golyóvá formáljuk, megfordítjuk, és a tenyerünkkel az asztalon görgetve megformáljuk. A sima felével felfelé az így megformált golyókat két sorban egymás mellé sorakoztatjuk a sütőformába és szobahőmérsékleten hagyjuk kétszeresére megkelni (kb. 2 óra). A kelesztés előtt és a végén is megkenhetjük tojással.

180 C fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsül.


Tönköly briós, tönköly kalács recepthez kapcsolódó receptek

Tönköly briós, tönköly kalács

Tönköly briós, tönköly kalács

Meglepően finom ez a teljes kiőrlésű gabonából sült kalács, érdemes kipróbálni! Cukorbetegek cukor helyett eritrittel is készíthetik, a pizzalisztet pedig elhagyhatják, és süthetik fél kiló tönkölyliszttel. Kicsit morzsálódóbb lesz,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés