Tormaleves burgonyagombóccal recept
Beküldő: ibi1950 Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Télen szerveztünk igényli a meleg levest. Próbáld ki ezt a remek tormaleves receptet!
A recept hozzávalói ( személyre)
A hozzávalók
- 1 ek vaj vagy mangalica zsír
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa, zöldség
- 1 cikk zeller és zellerlevél (lehet szárított is)
- 5 kávéskanál torma
- 1 mokkáskanál mokkáskanál őrölt fehér bors
- 1 doboz 12%-os főzőtejszín (esetleg tejföl)
- 1 db közepes burgonya
- 1 db tojás
- 2 ek liszt
- 1 db húsleves kocka vagy maradék húsleves
- delikát ételízesítő
- 40 dkg sovány sertéshús (comb vagy dagadó)
Elkészítés
A felhevített zsiradékon megdinszteljük a karikára, kockára vágott zöldségeket a később hozzátett, apróra vágott vöröshagymával. Fehéredésig együtt pároljuk tovább a kockára vágott hússal, majd rátesszük a tormát, zellerlevelet, az ételízesítőt és az őrölt borsot, majd tovább pároljuk. Felengedjük másfél liter hideg vízzel vagy a maradék húslevessel. Amennyiben vízzel készítjük, beletesszük a húsleves kockát. (Én nem is használtam aót).
A levesben is, de akár külön is megfőzhetjük a burgonyát. Ekkor a levét is beleönthetjük a levesbe. Amikor a burgonya már puha, leszűrjük vagy kivesszük a levesből, és villával apróra törjük. Kis hűlés után megszórjuk egy kávéskanál ízesítővel és egy mokkás kanál őrölt fehér borssal, hozzáütjük a tojást, jól elkeverjük és apránként belekeverjük a lisztet. Kis időre állni hagyjuk. Ellenőrizzük a hús puhaságát, ha elég puha, akkor kiskanállal szaggassuk a levesbe a gombócot. Amikor a leves tetejére jönnek, akkor jó a levesünk.
Legvégül a hőkiegyenlítés után belekeverjük a tejszínt. Ezzel már nem forraljuk a levest. Igény szerint citromlével vagy ecettel utóízesíthetjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!