Toros töltött káposzta - Nanó módra recept

Toros töltött káposzta  - Nanó módra
4.5 8

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

150 perc

Megnézték:
5147

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A töltött káposztát házi savanyítású káposztából készítettem, csontos-bőrkés apró hússal ötvöztem, bő lére hagytam. Sem rántást, sem habarást nem teszek bele. Az üdítően savanyú káposztalé maradékát elkortyolgatva kiválóan telítődött szervezetünk tél végére megfogyatkozó c vitamin készlete.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 75 dkg darált sertéshús
  • 2 db tojás
  • 12.5 dkg gyorsrizs
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál sós, darált pritaminpaprika
  • 25 dkg malacfarok
  • 50 dkg oldalas
  • 25 dkg bőrös csülök
  • 1 kg vágott savanyú káposzta
  • 20 levél savanyú káposzta
  • 1 cső erős pirospaprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 teáskanál őrölt pirospaprika
  • só, bors
  • majoránna
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • házi zsír

Elkészítés

A tömény savanyú léből félreteszünk 2 dl-t. A savanyú káposztát és a leveleket vízben kellően kiáztatjuk. Az oldalast, farkat, csülköt alaposan megmossuk, esetleg megkapargatjuk, kisebb darabokra vágjuk.

A zacskós rizst 6 percig enyhén sózott, forró vízben főzzük, lecsepegtetjük. 1 evőkanál zsírban megdinszteljük az egyik fej vöröshagymát. Elzárjuk a hőt, hozzányomjuk a fokhagymát, pritaminpaprikát, és alaposan a darált húsba keverjük a tojás, félig főtt rizs, 1 tk őrölt pirospaprika, bors, majoránna társaságában. Szükség szerint sózzuk, de figyelünk rá, mert a darált paprika sós.

A lecsöpögtetett káposztalevelek vastag nyelét ellapítjuk ill. kivágjuk, 1-1 nagy evőkanálnyi tölteléket helyezünk a nyél felöli részre, feltekerjük, az oldalakat benyomkodjuk, hogy ne nyílhassanak szét. 20 töltelék készül a megadott mennyiségből.

Nagyobb fazék alját kikenjük a maradék zsírral, 1 teáskanál pirospaprikát hintünk rá, majd 2 evőkanál liszttel körbe szórjuk. Belehelyezzük az apró káposzta harmadát, a felkarikázott vöröshagyma - vegyes hús - töltött káposzták felét. Megszórjuk az apró káposzta harmadával, a vöröshagyma és vegyes hús maradékával, ráültetjük a többi tölteléket, betakarjuk az apró káposztával.

Másfél liternyi, kellően ízes, enyhén savanyú-sós levet készítünk vízből és a káposztaléből. Beleszórjuk a kristálycukrot, beleöntjük a fazékba. Épp, hogy ellepje. A két fülénél fogva kicsit megrázogatjuk. Lefedve felforraljuk, majd kis hő fölött készre főzzük. Közben 10 percenként rázogatjuk, hogy oda ne kapjon az alja. Kevés olvasztott zsírban feloldunk 2 teáskanál őrölt pirospaprikát, kevés forró lével elkeverjük, ráöntjük a fövő káposztára. Kevergetni nem szabad.

Tejföllel tálaljuk, friss snidlinggel megszórhatjuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette: Nyersné Vajda Márta


Toros töltött káposzta - Nanó módra recepthez kapcsolódó receptek

Toros töltött káposzta  - Nanó módra

Toros töltött káposzta - Nanó módra

A töltött káposztát házi savanyítású káposztából készítettem, csontos-bőrkés apró hússal ötvöztem, bő lére hagytam. Sem rántást,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Toros töltött káposzta - Nanó módra recepthez

thumb
vajdamarta - 2011. június 10. 12345
Kedves Zsóka, hosszú évek során már én is többféleképpen készítettem. Gazdagítása főleg a kamrában, hűtőben megtalálható hozzávalók függvénye:) Ha érdekel, keresd ki a 'Nanó tőtikéje' és a 'Kovászos káposzta' receptemet is. További jó főzőcskézést kívánok! Márti
Zsóka - 2011. június 10. 12345
Én is hasonlóan készítem,csak egyszerűsítettem rajta.Nagy fém lábosban rakom rétegesen a húsokat,töltelékeket és a káposztát.A rétegeket megszórom kevés liszttel és piros paprikával, öntök rá paradicsom lét vagy sűrített paradicsomot, így nem lesz nagyon híg a leve.Felülre káposzta kerüljön. Amikor minden elfogyott, aláöntök kevés vizet,letakarom és 2,5-3órára mehet a sütőbe közepes hőfokra. Nem kell rá figyelni,közben készülhet a többi munka. Mivel a családban lehet,aki nem bírja a savanyú káposztát,csináltam már édes fejes káposztából is,azzal is isteni finom.Ekkor a leveleket picit forró vízben össze kell fonnyasztani,hogy be lehessen tölteni. Kezdők is nyugodtan elkészíthetik,legfeljebb gyakorlat hiányában nem tesznek bele az első alkalommal tölteléket,úgy is nagyon finom lesz. Üdvözlettel:Zsóka